Hoppa till innehåll

5 ledtrådar du missade i senaste True Detective

Andra avsnittet av True Detective: Night Country är här och mystiken tätnar. Café har plockat fram detektivblocket och listar 5 ledtrådar du kanske missat.

Matthew McConaugheys pappa

I den första säsongen av True Detective försökte Matthew McConaughey och Woody Harrellsons karaktärer lösa ett mord med ockulta undertoner. Där nämndes i förbifarten att Rust Cohles (McConaughey) pappa heter Travis och bor i Alaska.

I avsnitt två av Night Country bekräftas att den mystiske Travis vi stött på faktiskt heter Cohle i efternamn, vilket förstärker kopplingen till säsong ett. Huruvida vi kommer få se ett gästspel av McConaughey eller inte återstår att se, men helt osannolikt är det kanske inte.

Spiralmönstret

Spiralen etablerades som en mystisk detalj redan i den första säsongen. När vi nu vet att mördaren i Night Country ritade dem i pannan på sina offer blir släktskapet mellan, de till synes fristående säsongerna tydligare. Karaktären Rose berättar dessutom att spiralmönstret sannolikt är äldre än den arktiska isen. Det är därför en inte allt för vild spekulation att Rose syftar till den lovecraftianska otäckingen Hastur (också känd som The Yellow King) som var föremålet för Tuttlefamiljens dyrkan i säsong ett. Och på tal om det…

Tuttlefamiljen

En snabb replik som är lätt att missa, men ändå intressant. Peter berättar i en scen för Danvers att han gjort en bakgrundskoll på forskningsanläggningen där morden ägt rum. Här avslöjas det att finansiären av stationen är ett skalbolag kallat NC Global Strategies som i sin tur ägs av Tuttle United. Ännu en koppling till den första säsongens vidriga Louisianafamilj.

Kopplingarna till ett verkligt mysterium

Räddningsteamet vid de försvunna vandrarnas läger i Djatlovpasset. Foto: Wikipedia

True Detective: Night Country är en mörk serie redan som den är, men att den är delvis baserad på ett verkligt mysterium gör det värre. För den som vill gräva ner sig i ett djupt hål av konspirationsteorier rekommenderas en googling av Dyatlov Pass Incident.

Kortfattat inkluderar detta ett gäng erfarna vandrare som en natt flydde från sina tält, otillräckligt klädda för iskylan och senare hittades ihjälfrusna. Detta verkliga fall inkluderar även en skallskada och en saknad tunga, detaljer som kanske känns bekanta för trogna tittare av True Detective.

The Thing-kopplingen

I det första avsnittet kunde vi hastigt se en DVD med John Carpenters megaklassiker The Thing. I detta andra avsnitt befästs likheterna mellan de båda arktiska skräckisarna ytterligare, när det avslöjas vad forskarnas syfte på stationen var. Det visar sig nämligen att forskarna i Night Country försökte gräva upp en mikroorganism som skulle kunna vara oerhört hjälpsam i bland annat cancerforskning. Det kan dock vara så att de hittade något helt annat i isen, lite som våra stackars vänner i The Thing.

Säsongens skapare Issa Lopez har själv sagt att kopplingarna är medvetna kreativa val. Sämre inspirationskällor kan man helt klart ha.

LÄS OCKSÅ: Detaljen i nya True Detective som får svenskarna att häpna

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.