Så skaffar du dressad stil – modechefen svarar på 10 läsarfrågor

Cafés modechef Daniel Lindström svarar på de 10 vanligaste frågorna ni läsare skickar in om hur man får till en dressad stil.

Olle Arnell  |  Publicerad 2016-06-20 17:41  |  Lästid: 3 minuter
dressad-stil

Cafés modechef Daniel Lindström får massor av bra frågor av er läsare – som han svarar på i varje nummer som kommer ut en gång i månaden. Här svarar han på de 10 vanligaste frågorna om hur du får till en dressad stil i perfektion!

1. Denim under blazer?

Vad ska jag tänka på om jag vill bära en jeansjacka under kavaj?

Svar: Att jeansjackan är tight och att du kan stänga den med knapparna och att kavajen samtidigt är så rymlig att du får plats med jackan. Färgmässigt är det snyggt med en blå eller beige kavaj till denimtyg.

2. Passar polotröjan?

Polotröja ser så snyggt ut på bilder i modemagasin men när jag själv bär plagget känns det bara obekvämt. Känner mig högst osäker på både färg och material.

Svar: Förstår vad du menar, jag är inte alltid heller bekväm med polotröja. När det gäller färg rekommenderar jag marinblått eller brunt som passar de festa människors hudton. Viktigt är också passformen runt halsen – kragen får varken strama åt eller falla ihop.

645949_mrp_in_xl

3. Rätt längd på byxan?

Hur långa ska egentligen dressade byxor vara?

Svar: Det varierar en del med modet men jag tycker det är absolut snyggast byxan slutar strax ovanför skon så att inte tyget bryts. Det ger ett skräddat intryck.

pantsbreak

4. Sköta om skinnhandskar?

Fick ett par exklusiva skinnhandskar i present. Hur sköter jag om dem för att de ska hålla länge?

Svar: Det viktigaste är att inte torka dem på ett element, då kan lädret torka ut och spricka. Tvätta med ljummet vatten.

602893_mrp_in_xl

5. Hur bär man vida byxor?

Jag är sugen på rejält vida byxor nu och undrar vad man ska tänka på i detta sammanhang?

Svar: Vida kostymbyxor ser väldigt elegant ut, men är inte helt enkelt att bära upp. För det första måste man vara ganska lång för att byxorna ska falla snyggt. Sedan är det viktigt att byxorna är välgjorda i kvalitetsmaterial i ull. Matcha den vida byxan med en figurnära överdel så att det blir en kontrast mellan brett och smalt.

dressad-herr

6. Dressad denim?

Vilket märke tycker du gör bäst rådenimjeans?

Svar: Alla traditionella jeansvarumärken, Lee, Wrangler och Levi’s har såklart ett stort utbud men vill du ha mer modekänsla rekommenderar jag A.P.C.:s jeans. De har perfekt passform.

387539_mrp_e1_xl

7. Knäppa dubbelt?

Jag står i valet och kvalet mellan dubbelknäppt eller enkelknäppt kavaj. Vad tycker du?

Svar: Dubbelknäppt är mest trendigt just nu men det ställer högre krav på passform och övrig klädsel. Det är viktigt att den dubbelknäppta kavajen är figurnära.

8. Matcha mönster?

Jag har en paisleymönstrad slips hemma som jag aldrig använder för jag inte vet vad den passar till. Ska man tänka enfärgad skjorta och kavaj?

Svar: Eftersom paisleymönstret är så starkt och iögonfallande tycker jag att det gör sig allra bästa när det krockar med andra mönster, både rutor och prickar. Att få till detta är ju såklart en konst men det gäller först och främst att våga!

9. Vilken knut är snyggast?

Jag undrar vilken typ av slipsknut du rekommenderar och varför?

Svar: Four-in-hand är den vanligaste och mest användbara. Knuten, som är mellanstor och asymmetrisk, passar bra till button down- och turndown-krage.

10. Vilken längd på kavajen?

När jag står i provrum och testar kavajer har jag ofta ställt mig frågan vilken längd som gäller? Det verkar råda delade meningar om detta.

Svar: Precis som du säger varierar kavajlängden efter rådande trender och ideal. Historiskt sett har man sagt att kavajen helst ska täcka baken men det får anses som ovanligt långt just nu. Generellt: Är du lång passar längre kavaj bättre och tvärtom.

Det här är en del av artikelserien 50 frågor om stil – här hittar du andra artiklar med de vanligaste frågorna om manligt mode!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-07-01 09:40