Snyggast stil på sommarens bröllop och fester – 10 läsarfrågor till modechefen

Olle Arnell  |  Publicerad 2016-06-09 09:35  |  Lästid: 4 minuter

brollop-kostym-smoking

Cafés modechef Daniel Lindström får massor av bra frågor av er läsare – som han svarar på i varje nummer som kommer ut en gång i månaden. Vi har samlat ihop de 10 vanligaste frågorna som rör fest och bröllop. Här är stiltipsen som gör dig snyggast på sommarens fester!

1. Rätt svidad i smoking?

Jag har fått en inbjudan till en vårfest med dresscode ”Black Tie”. Förstår att det är smoking som gäller då men min fråga är – måste smokingen vara svart? Jag tycker nämligen det är trist att se ut som alla andra. Kan man sticka ut lite gör jag gärna det på ett skönt sätt.

Svar: ”Black Tie” betyder mycket riktigt smoking. Enligt traditionen ska den vara svart eller midnattsblå och i övrigt består outfiten av vit smokingskjorta, gördel eller väst, svart fluga och lackskor. Jag tycker att du kan satsa på en blå smokingkavaj, gärna i sammet, som det blir ett fint skimmer i. Den kavajen kommer du även att kunna ha användning av till en udda byxa, även jeans.

smoking-med-fluga

2. Skippa smokingskjortan?

Hej Daniel. Såg en bild på dig i smokingkavaj och t-shirt. Hur tänkte du då? Är detta verkligen en tillåten kombination?

Svar: Absolut. Finns det ingen strikt dresscode får man göra som man vill. Jag gillar att ha smokingkavaj till jeans, boots och t-shirt. En mix av formellt och casual.

3. Hur bär jag vit smoking?

Ska på ett bröllop i slutet av sommaren och funderar på vit smokingjacka. Men vad har man till?

Svar: Svarta eller midnattsblå byxor är snyggast. Liksom vit skjorta och svart fluga. Extremt snyggt men lite svårburen måste jag varna för.

skor-till-smoking
Bruna skor i loafersmodell – snyggt till mörkblå kostym.

4. Skor till blå kostym?

Jag ska på bröllop i slutet av sommaren. Har köpt en tvåknäppt marinblå kostym från Oscar Jacobson som jag tänkt bära med vit skjorta och slips i en annan blå nyans. Men sen kommer det svåraste, skorna, hur ska jag tänka?

Svar: Till marinblå kostym kan du ha både svarta eller bruna skor. Jag skulle dock satsa på det sistnämnda alternativet i en loafersmodell.

5. Ska jag skippa slipsen?

Jag tar studenten senare i vår och har börjat planera för min klädsel. Kostymen, skor och skjorta är införskaffat. Nu saknas bara slipsen och jag börjar tvivla på om jag ska ha någon överhuvudtaget. Vad tycker du – funkar det med studentkostym utan slips?

Svar: Absolut, att bära slips till sin kostym är inget måste. Faktum är att en av vårens starkaste trender är att knäppa skjortan ända upp och skippa slipsen helt.

vit-fluga-fest
Använd helst bara vit fluga när du bär frack.

6. Vit fluga på bröllop?

Många säger att vit fluga endast bör bäras på begravningar, stämmer det eller kan man också ha det på en vanlig fest, till exempel bröllop?

Svar: Enligt traditionen använder man vit fluga till frack. Jag skulle inte rekommendera det vid något annat tillfälle, inte så snyggt helt enkelt.

7. Kul med knappar?

Jag vet ju hur fånigt det är med humoristiska motiv på slipsar men vad gäller beträffande manschettknappar? Enkla knappar syns ju inte så mycket och jag har sett att det finns modeller med till exempel dödskallar. Vad säger stilpolisen?

Svar: Personligen föredrar jag enkelt designade accessoarer men har du en i övrigt lite vågad stil tycker jag att både dödskallar och hundar funkar fint.

vilka-manchettknappar
Våga välja olika motiv på manschettknapparna.

8. Snygg i scarf?

Hur bär man egentligen scarf till kostym? Ser snyggt ut på modebilder men svårt att praktisera i verkligheten är min erfarenhet.

Svar: Scarfen (gärna i linne den här tiden på året) är snyggast om den rullas runt halsen eller knyts i en enkel knut.

9. Smokingskjorta i denim?

Jag är en jeansnörd som undrar om det finns smokingsskjortor i denim?

Svar: Absolut. Jag skulle i sortimentet hos Lanvin eller Brunello Cucinelli.

10. Vad betyder mörk kostym?

Jag har fått en inbjudan med med dresscode ”mörk kostym”. Vad betyder det egentligen?

Svar: Precis vad det låter som. Svart, mörkblått eller mörkgrått tyg är det som gäller i kostymen. Sedan helst vit skjorta och en slips.

snygg-i-kostym
Snygg i kostym – oavsett färg på kostymen är vit skjorta och svart slips alltid ett vinnande och snyggt val.

Det här är en del av artikelserien 50 frågor om stil – här hittar du andra artiklar med de vanligaste frågorna om manligt mode!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-03 10:24