Hoppa till innehåll

Så skaffar du snyggast sommarstil – modechefen svarar på läsarnas frågor

Daniel Lindström svarar på 10 frågor om sommarmode.

sommar-klader-for-man

Vilka solglasögon gäller i år, vilka badbyxor gör dig snyggast på stranden, vad gäller angående kortärmade skjortor och hur klär man bäst upp sig i sommarvärmen? Cafés modechef Daniel Lindström svarar på 10 frågor från er läsare om sommarmode.

1. Bästa bågarna.

Vilka solglasögon rekommenderar du i sommar?

– Jag gillar tidlösa klassiker, som Ray-Bans Wayfarer eller pilotbågar. Funkar alltid!

2. Kort räcker längre?

Den kortärmade skjortan verkar nästan vara tabubelagd. Varför är det så?

– Stilpoliser hävdar att kortärmat inte fungerar tillsammans med slips eller under kavaj, mem jag tycker att kortärmade skjortor är perfekt på sommaren för att de tillåter mer mönster och färg.

3. Pastellfärgade byxor.

Jag ser ofta på street-stylebilder från Italien att männen bär byxor i pastellfärger. Vad ska man tänka på om man vill pröva det? Vilka plagg rekommenderar du och hur matchar man snyggast?

– Pastellfärger har gått från att ha varit förknippade med feminina kläder till att bli -standard i många herrkollektioner sommartid. I bräschen för detta har – lite överraskande – många brittiska herrskrädderier gått: Gieves & Hawkes, -Hardy Amies och Richard James. Jag rekommenderar att använda en beige eller grå överdel till pastell-färgade byxor. Tar du en färgad överdel krävs rätt kombination, annars ser du ut som en isglass.

4. Bästa badbyxorna.

Sommarens största problem – hitta rätt badbyxor! Snälla, hjälp mig!

– Viktigast är att man känner sig bekväm. Jag rekommenderar en modell som slutar strax ovanför knäet och sitter lite löst. Testa gärna färger och mönster!

dries-van-noten-spring-summer
Lättklätt i linne på catwalken från Dries van Noten.

5. Ledig i linne.

En fråga jag ställer mig på sommaren är till -vilka kläder man bär ett linne? Jag är lite obekväm i detta plagg, trots normal kroppsbyggnad.

svar: Viktigast är passformen.Om linnet sitter för tajt ser det stelt ut. Välj en modell i ett tunnare material som går ner över baken. Ett snyggt linne kan man bära både till shorts och långa byxor. Kombinera med sneakers för en sportig look eller med en kostymbyxa och loafers för mer elegans.

6. Snyggaste sandalerna.

Jag är trött på svettiga  sneakers – hjälp mig att hitta ett par snygga sandaler.

– Köp ett par superenkla och billiga gummisandaler från Havaianas. Och lägg pengarna på en snygg skjorta istället!

7. Rätt regnrock.

Det kan knappast ha undgått någon modeintressad att den gamla regnrocken i galon blivit -trendig. Hur gick det till?

– Regnrocken är ett praktiskt plagg som går att uppdatera med nya färger och en smalare silhuett. De moderna modellerna går att använda tillsammans med exempelvis en kostym. Jag rekommenderar svenska Stutterheim och Didrikssons, danska Rains (som använder mycket färg) eller (om du är beredd att lägga mer pengar) brittiska Burberry och Macintosh. Tänk på att det är enklare att bära en regnrock i en stark färg, till exempel gul, än en vanlig jacka.

8. Skydda skallen?

Vad har du på huvudet när det är riktigt starkt solljus?

– En keps i funktionsmaterial. De andas och torkar snabbt. Leta i sportbutiker på avdelningen för tennis eller löpning.

9. Stora shorts.

Jag har sett att herrshortsen är ganska stora den här säsongen. Hur bär man dessa på ett snyggt sätt?

– Använd sportiga plagg som baseballskjorta, en ärmlös sweatshirt och sneakers. När shortsen ”tar mycket plats” passar de inte ihop med nätta sandaler eller för dressade plagg. Tänk sport och skate.

10. Dressad på sommaren.

Vad är det viktigaste att tänka på om man fortfarande vill vara välklädd när det är varmt?

– Investera i en okonstruerad kavaj i linne eller ull. Den kan du bära till chinos eller shorts och det kommer att kännas uppklätt och bekvämt.

Det här är en del av artikelserien 50 frågor om stil – här hittar du andra artiklar med de vanligaste frågorna om manligt mode!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.