Hoppa till innehåll

När döden säljs på recept

Kristofer Steneberg

Tim ”Avicii” Bergling fick olika opioider utskrivna mot smärtan – narkotikaklassade preparat som nu sköljer över USA. I en stad med 3 000 invånare lämnade två apotek ut 20 miljoner tabletter. Oxycontin kallas ibland för smärtstillandets kärnvapen.

Det finns en nyckelscen i Aviciidokumentären. En sjuksal på Mount Sinai Medical Center i Miami. Tim Bergling har just vaknat upp från operation. Bara några dagar innan Avicii skulle spela på Ultrafestivalen brast både blindtarmen och gallblåsan. Det andra allvarliga tillbudet på kort tid.

Tim Bergling har ont. Läkaren står lutad över honom vid sjukhussängen och föreslår Percocet mot smärtan, en av de opioider som skrevs ut till Tim mot långvarig smärta.

”Jag mådde skitdåligt, och den enda lösning jag blev erbjuden var att ta medicin eller kämpa mig igenom det. På sjukhuset var det alltid samma sak: ’ta det här så mår du bättre’”, säger en kritisk Tim Bergling i dokumentären.

”Jag var ju på sjukhus, och jag antog att läkaren visste vad han gjorde”, säger han.

Det är med facit i hand en djupt plågsam scen. En mager, blek och frustrerad artist som sammanfattar läkarnas enkla men ödesdigra väg. Exakt hur länge Tim Bergling levde sitt liv i ett opioidrus är det få som vet. Själv säger han att smärtan kunde hålla i sig olika länge. En månad, fyra månader. Den 20 april i år tog han sitt liv.

Tim Berglind, Avicii, i närbild i svartvitt
Exakt hur länge Tim Bergling levde sitt liv i ett opioidrus är det få som vet. Den 20 april i år tog han sitt liv.

I Cafés reportage från Williamson åker vi med poliser, besöker trailer parks, pratar med missbrukare och anhöriga. Regionen är landets värst drabbade av opioidkrisen. Varje månad när socialbidragen betalas ut är polis och ambulans redo att rycka ut när överdoserna haglar. Staden har bara 3 000 invånare men apotek lyckades på kort tid lämna ut 20 miljoner narkotikaklassade tabletter, opioider.

Gemensamt för flera av missbrukarna som Café möter är att läkarna skrev ut starka smärtstillande efter en kort tids sjukdom eller olycka. Hjälpen kom i morfinbaserad tablettform, inte sällan i 30-pack Oxycontin.

Även för William Petzäll, mest känd som ung sverigedemokratisk politiker, kom hjälpen i tablettform. Efter oro och psykisk ohälsa skrev läkarna ut bensodiazepiner och en rad andra smärtstillande läkemedel. När de tog slut drack han alkohol för ångestdämpning. Därefter antabus mot sina alkoholproblem. Då var han bara 17 år – starten på hans fleråriga missbruk.

Den 1 september 2012 dog han av en överdos. Då hade han blivit 24 år.

William Petzäll före detta Sverigedemokrat dog av en överdos
Efter oro och psykisk ohälsa skrev läkarna ut narkotikaklassat läkemedel till William Petzäll. Den 1 september 2012 dog han av en överdos. Då hade han blivit 24 år.

Utskrivningen av opioider i Sverige är mer kontrollerad. Här hemma har den inte alls ökat i samma utsträckning. I alla fall om man får tro Socialstyrelsens statistik. Exakt var det gått snett i USA är omdebatterat. Läkare, apotek, langare eller missbrukare som delar sina droger. Eller läkemedelsbolag. I New York Times poddserie om opioider är skuldfrågan i fokus. Och kretsar kring Oxycontin, ursprungligen ett läkemedel mot svår smärta, exempelvis vid cancer. Experterna kallar det för smärtstillandets kärnvapen. Oxycontin fick klartecken av amerikanska läkemedelsverket efter att tillverkaren Purdue Pharma övertygat om att den är så långtidsverkande att den inte kommer att missbrukas. De ljög.

Avicii hade bara två dagar innan han dog diskuterat sin nya skiva. Skivbolagschefen Neil Jacobson på Geffen beskrev materialet som det bästa på flera år. Det är bara väldigt sorgligt att det blir hans sista.


I Cafés nya nummer som finns ute i butik nu åker vi till Williamson, West Virginia. En sjabbig amerikansk gruvstad med knappt 3 000 invånare, hundratals nedlagda kolgruvor, skyhög arbetslöshet och en helvetes massa knark. Den amerikanska opioidkrisens epicentrum, där två lokala apotek på några år lämnade ut över 21 miljoner narkotikaklassade smärtpiller. I dag är åtta av tio Williamsonbor beroende av droger.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.