Hoppa till innehåll

Netflix skildring av autism får hård kritik från autist: ”Framstår som ett monster”

Anaïs González Cruz

Bara dagar efter premiären ifrågasätts serien ”Atypical” från flera håll.

Den omtalade Netflix-serien 13 Reasons Why fick såväl ris som ros efter premiären tidigare i år, bland annat för en mycket grafisk självmordsscen. Nu kritiseras streamingjättens nya komedi Atypical, en serie om 18-årige Sams resa från tonåring till vuxen.

Atypical släpptes på Netflix i förra veckan och det dröjde inte länge innan kritik riktades mot serien från flera håll. Karaktären har nämligen en diagnos inom autismspektrumet. Skådespelaren Keir Gilchrist, som spelar Sam, har det inte.

Journalisten Matthew Rozsa, som själv har autism, skriver i en recension för sajten Salon att Sams agerande ofta är ”våldsamt, läskigt och elakt, vilket får honom att framstå som ett monster”.

I en annan recension för The Week konstaterar recensenten Noel Murray, som har en autistisk son, att serien jakt på skratt resulterat i en alltför onyanserad bild av autism.

Samtidigt har andra applåderat Netflix för att man överhuvud taget berör ämnet i en tid då personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar sällan representeras i populärkulturen.

Artikeln publicerades först på Femina.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.