Hoppa till innehåll

Netflix gör ny dokumentärserie om Andy Warhol – återskapar konstnärens röst med AI

Tom Cehlin Magnusson

Den sex delar långa dokumentärserien har konstnären själv som berättare, genom en blandning av AI-teknik och en imitatör.

Andy Warhol är överallt just nu, verkar det som.

Blake Gopniks hyllade biografi om den amerikanske konstnären kommer på svenska under hösten. Den 25 mars öppnar också också Fotografiska utställningen Photo factory – En ny bild av Andy Warhol. En utställning som ska handla om personen Andy Warhol, bortom Campbell-burkar och Brillo-boxar. Man har nämligen valt att lyfta fram 100 fotografier tagna mellan 1960 till 1997 från hans privata kamera.

Hans ikoniska polaroidbilder på bland annat Grace Jones, Keith Haring och Jean-Michel Basquiat syns tillsammans med bildserier från fotobås, gelatinsilvertryck och de legendariska ”screen test”-filmerna på bland annat Lou Reed och Edie Sedgewick från mitten av 60-talet.

I dagarna också kom den första trailern för den Netflix-producerade dokumentärserien The Andy Warhol Diaries som kommer i sex delar under våren.

I serien har man låtit Warhol själv berätta sin historia. På sätt och vis i alla fall. Warhols röst har återskapats genom en AI-baserad teknik som förvandlar text till digitalt tal. Man har sedan blandat detta med skådespelaren Bill Irwins röst för att få till en spöklik imitation av Warhol som läser upp fragment ur sin dagbok.

– Andy Warhol var känd för att hålla vakt om sina tankar och åsikter. Det är en av anledningarna till att hans dagböcker är ett sådant fascinerande fönster: han kunde vara otroligt rå och emotionell när han pratade med sin dagbokförfattare (ja, du läste rätt, reds anm.) på telefonen. För att fullt ut uppskatta den ”radical vulnerability” som Andy delade i sina dagböcker så kände jag att vi behövde höra orden i Andys egen röst, säger regissören Andrew Rossi till Entertainment Weekly.

The Andy Warhol Diaries” släpps på Netflix den 9 mars, utställningen på Fotografiska går upp den 25 mars och pågår till den 21 augusti.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.