Ett sorts Netflix för bilar kommer till Sverige i april

Lynk vbil

Volvo-släktingen Lynk & Co lanseras snart i Sverige. Bilen blir på prenumerationsbasis, inklusive allt utom bränsle, som kan stoppas när som helst. Dessutom sjunker kostnaden om du lånar ut bilen.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2020-10-01 10:08  |  Lästid: 2 minuter

Enkelt, uppkopplat och hållbart är ledord när Lynk & Co lanseras i Sverige. Det handlar om en helt ny bil och ett nytt slags bilägande.

Prislappen för en prenumeration på bilen där allt förutom el, bensin och trängselskatt ingår, kostar 500 euro i månaden. En prislapp som sjunker om du delar bilen i nätverket när den inte används.

”Vi sänker kostnader om man är villig att dela med sig av sin bil. Vi har utvecklat ett nätverk där du egentligen bara trycker på en knapp och meddelar alla att den är tillgänglig – sen sköter vi resten”, säger Alain Visser.

Faktum är att du tekniskt sett kan dela bilen så mycket att din kostnad blir noll på en månad. 

”Ju mer du delar bilen, desto mer sparar du”, säger han.

Enkelheten går igenom i flera delar. Telefonen är din bilnyckel, färgerna som finns att välja mellan är svart eller blå. Ingen skinnklädsel – istället används Econyl, ett nylonmaterial av återanvänd plast. 

Bilen är en kompakt SUV med högt sittande framljus, matta detaljer och inget krom, 20-tumshjul som standard. Bakljusen är inspirerade av Shanghais skyskrapor. Bilen är fullt uppkopplad och gränssnittet sägs vara intuitivt, dessutom finns enorm skärm där föraren styr allt. Automatisk nödbroms, filhållningsassistent, pilot assist, parkeringsassistent och en rad andra säkerhetsdetaljer ingår som standard, inklusive appen och medlemssidor där användaren ska kunna kommunicera med andra förare. Efter att man blivit medlem har du bilen inom några dagar – men med start i början av april för svenska förare.

Pluginhybrid blir på 180 hk respektive en 75 hk elmotor med en räckvidd på 7 mil. En elbil i staden och en bensinbil på landet är tanken.

Det mesta kan skötas från mobiltelefonen. Reser du bort kan du låsa bilen, låta någon ta in den på service eller hyra ut den. Volvos nätverk ger service för bilarna som sker näst intill automatiskt, Lynk plockar upp bilen som blir servad på Volvo.

Starten sker nu i Amsterdam, därefter i Göteborg innan årsskiftet. Men med förbehållet att de första bilarna alltså blir tillgängliga i början av april 2021.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-10-01 17:01