Hoppa till innehåll

Netflix nya pusseldeckare “Lupin” är 2021 års första riktigt bra serie

Omar Sy i Lupin, fransk serie

Ett fransk kriminaldrama med starka Sherlock Holmes-vibbar sätter tonen för serieåret 2021.

Nytt år och en envis, snart ett år gammal, pandemi som vägrar ge sig gör att även inledningen av 2021 kommer lastad med en grov bulk hemmasittarkvällar (och dagar) att avverka innan smittoantalen förhoppningsvis pekar nedåt och ljuset och värmen tilltar.

Den eviga pandemifrågan: vad ska man göra av all sin tid hemmatid? Fortfarande är det enklaste och bästa svaret att ägna sig åt popkulturskonsumtion. Café rankade nyligen 2020 års allra finaste tv-serieögonblick, där Netflix oväntade superhit The Queen’s Gambit toppade. Med rykande färska action-/deckare-/äventyr-/komediserien Lupin har serieåret 2021 fått en kalasstart.

Lupin bygger på Maurice Leblancs gamla böcker om gentlemannatjuven Arsène Lupin, men gör en smart adaption till nutid där huvudkaraktären Assane Diop (fenomenalt spelad av En oväntad vänskap-mannen Omar Sy) imiterar den altruistiske charmtjyvens manér och tillvägagångssätt i ett tjusigt porträtterat Paris.

Lupin delar starka släktskap med den senaste Sherlock Holmes-adaptionen med Benedict Cumberbatch som Arthur Conan Doyle avige mästerdetektiv. Tillskillnad från Sherlock Holmes, som i nån mån opererar på rätt sida moraliska gränsen, är Sys karaktär Diop tillsynes på fel sida av densamma när han i den inledande episoden planerar och genomför en kupp genom att stjäla Marie Antoinettes gamla, och svindyra, halsband från Louvren. En spektakulär stöld som senare visar sig ha ädlare motiv än rent ekonomiska.

Serien fortsätter sedan i samma andra där Diop, mannen med de många ansiktena, på ett witty vis lyckas lura skjortan av alla i hans väg i jakten på att rentvå sin far som 25 år tidigare jobbade för den rika familjen Pellegrini och blev ditsydd för att ha snott tidigare nämnda Marie Antoinette-halsband.

Diops tillvägagångssätt är som en sorts inverterad Sherlock Holmes-historia och själva behållningen ligger i att nysta ut NÄR och HUR Sys charmtrollskaraktär går tillväga för att plantera bevis, lyckas med sina kupper och kreativa tjuv- och rackarpåhitt. Tillskillnad från Sherlock då, som bekant är mer av whodunnit?-serie där det handlar mer om att hitta bevis längs vägen.

Serien varvar på ett förtjänstfullt sätt nutid med dåtid, där Diops historia nystas ut och tittaren får en förklaring varför han har en skakig och komplicerad relation med sitt ex och sitt barn – och varför böckerna om Arsène Lupin format hans liv och värv.

Lupin är rolig, skarp men samtidigt lättkonsumerat bingevänlig och bjuder på ständiga ”aaah, det var så han gjorde det”-ögonblick. Om du gillar Sherlock kommer du att älska dess franska motsvarighet. Tack Frankrike, serieåret 2021 kunde inte börjat bättre.

Kriminaldramat ”Lupin” finns att streama på Netflix nu. Seriens första del består av fem avsnitt och del två förväntas släppas senare under 2021.

Se trailern till Netflix-serien ”Lupin” här!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.