Hoppa till innehåll

Nikelab och Stone Island i nytt samarbete – gör vindjackan du kan bära som väska

Tom Cehlin Magnusson

Två tungviktare inom innovativt sportmode slår sig återigen ihop när Stone Island tolkar Nikes klassiska vindjacka. Café fick en exklusiv intervju med Carlo Rivetti, Stone Islands creative director.

Nikelab har under sommaren presenterat en rad prestigefyllda samarbeten med hyllade designers som Kim Jones, Riccardo Tisci och Olivier Rousteing. Nu i höst samarbetar man för andra året i rad med Stone Island där man har gjort en windbreaker i sex olika färger.

Samarbetet bygger på Nikes klassiska Windrunner-jacka som gjorde sin debut redan 1980, en modell som Stone Island nu har hjälpt till att uppdatera med hjälp av sina avancerade materialval, konstruktion och färgningsprocess.

Jackan är gjord i två typer av nylontyger som är vind- och vattentäta. Jackorna har fått sin djupa, solida färg med hjälp av en av Stone Islands speciella färgningstekniker där man färgar plagget på hög värme, med en subtil färgskiftning som en blinkning till Nikes karakteristiska färgblock på sina Windrunner-jackor. För att öka funktionaliteten kan jackan packas in i plaggets vänstra ärm och bäras som en väska.

Café fick en exklusiv pratstund med Stone Islands creative director Carlo Rivetti på Nikes kontor i Milano.

Processed with VSCOcam with c1 preset
Carlo Rivetti, creative director på Stone Island.

Hur kom det sig att ni bestämde er för att samarbeta med Nikelab?
– De frågade oss om ett samarbete för ungefär två år sedan, och jag blev förvånad. I USA är vi mer eller mindre okända, bara att Nike visste vilka vi var blev jag förvånad över.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Hur såg samarbetet ut?
– Vi är ett litet företag, vi pratar två olika språk egentligen men när vi började samarbeta började vi direkt att tala samma språk. Nu är vi vänner! Det tycker jag är fantastiskt, för mig handlar det här om mer än bara affärer. Sedan var det en utmaning att samarbeta, men jag tycker det blev en succé både ur produktsynpunkt, men också ur ett personligt perspektiv.

Era kläder är väldigt tekniska, med innovativa material. Har du något plagg du drömmer om att göra i framtiden?
– Alla kommer ihåg när det gått bra, men det går fem misstag på varje lyckträff. Jag vet faktiskt inte vad som kommer härnäst, det kanske inte är något nytt material som vi kommer använda, kanske är det istället ett gammalt. Kanske är det en misslyckad jacka från 80-talet som blir vår nästa fullträff.

Nikelabs och Stone Islands Windrunner-jacka släpps den 8 september, en längre intervju med Stone Islands Carlo Rivetti kan du läsa i Café framöver. Scrolla ned för fler bilder på jackan:

[allergallery id=”80270″]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.