Nikes okända kod bakom namnet Air Max

Sneakersnstuffs grundare vill se ett samarbete mellan Acne Studios grundare och Nike. Café träffar Peter Jansson på skobutikens firande av Air Max day.

Noel Montti Berlind  |  Publicerad 2017-03-26 08:44  |  Lästid: 3 minuter

På torsdagen firade Sneakersnstuff Air Max day och butikens 18-årsjubileum på Åsögatan i Stockholm. Café var på plats och pratade med Peter Jansson, en av grundarna till skobutiken.

Om streetwear- och sneakerentusiaster i Sverige ska hylla två sneakerheads så är det Peter Jansson och Erik Fagerlind, grundarna till i dag världskända skobutikskedjan Sneakersnstuff. Den 26 mars 1999 öppnades dörrarna till den då lilla skobutiken på Södermalm i Stockholm. 18 år har nu gått och i dag har Sneakersnstuff butiker i Malmö, Berlin och Paris och en onlinebutik som säljer till över 70 olika länder världen över.

 

Vilka skor har du på dig dagen till ära?

– Årets Air Max Atmos! Ett skosläpp jag först på något vänster missat men som jag lyckligtvis fick tag på till slut.

Peter Jansson i sina nya ”Air Max 1 Atmos”.

Peter fortsätter och prata om Air Max-skon.

– Det som många inte känner till är förutom att Air Max är en typ av sko så back in the days var Air Max egentligen bara storleken på airkudden. Air Max var så stor kudden kunde bli och därav fick alla skor med en sådan stor, inbyggd kudde namnet Air Max.

Peter igen:

– 1987 gjorde man skon med synlig gas eftersom jänkare gillar att se det som gör skon. Det är i dag den klassiska Air Max 1-skon. Faktum är att många skor innan dess hade en liknande airsula men de var mindre och hette då ”Air Wedge Large”.

Vilket var det första par Air Max du köpte?

– 1989 började jag jobba och jag köpte då Air Max till min syrra som var 10 år yngre än jag var. Det blev ett par i originalfärgen och jag köpte dem faktiskt på rea för 199 kronor, ett par skor hon senare sprang Lidingöloppet med.

Billiga!

– Ja, det var de. Originalpriset var då 749 kronor på herrstorlekar. Tar man ett par Air Max 97 som ett exempel som år 97 kostade 1 299 kronor och i dag, 20 år senare, kostar 1 799 kronor. De har alltså ”bara” gått upp med 500 kronor på 20 år och skulle man räkna på det så är Air Max-skorna i dag relativt billiga jämfört med hur dyra de var förr i tiden.

Air max 97 ”Bullet”, en klassisk modell som hade ett återsläpp tidigare i år.

Har du en drömsko som du inta har fått tag i än?

– Jag och Erik fick göra en sko när vi var i Portland förra året. Då gjorde vi en variant på Air Vapormax i deras kreativa lab. Det blev en sko med ett gäng snören, en flätad variant, med en stor swoosh som gick ner över gaskudden. Det blev tyvärr bara en prototyp.

 

Den nya Nikemodellen Air Vapormax släpps 26 mars och kostar 2 099 kronor.

Om du fick para ihop en kreativ person med Nike att göra en limiterad Air Max-sko med, vem skulle det vara?

– Förutom mig själv, haha. Jag skulle vilja se Jonny Johansson, en av grundarna till Acne Studios göra en. Hans arbete och design har betytt mycket för svenskt mode.

Café hittade 5 favoriter bland skorna på Sneakersnstuffs firande – spana in dem här

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-03-26 09:33