Nisse Hallberg: Jag har gjort bort mig i tv – igen

Nisse Hallberg med rädd blick och Filip och Fredrik

Fredrik Wikingssons råd till Cafés krönikör Nisse Hallberg inför hans deltagande i nya säsongen av Kanal 5-programmet ”Alla mot alla”: ”Glöm inte att plugga nu!”.

Nisse Hallberg
Nisse Hallberg  |  Publicerad 2020-01-09 11:47  |  Lästid: 4 minuter

Den 27 augusti 2012 satt familj och vänner som på nålar i sina tv-soffor. I många vardagsrum kunde man till och med ta på spänningen. Klockan 20.00 skulle det ske – Hallberg skulle vara i tv. 

Folk var inte laddade och spända av förväntan tack vare att jag skulle medverka i Parlamentet. Ooo nej, absolut inte. Trots att det på den tiden var en stor dröm att medverka i ett program som Parlamentet var det ju självklart inte dom som hört av sig, och med facit i handen tror jag på riktigt att Helge Skoog är närmre en comeback i det rå-edgeiga satirprogrammet än jag är en debut.

Nä, anledningen till att folk var överpeppade denna sensommarkväll stavas enkelt med sex stycken feta versaler – FÄRJAN.

Folk hade inte poppat popcorn eller lagt det hästpiss-smakande ungerska femtiokronors bubblet Törley på kylning för att stolt kunna skrika ut:

– HONOM KÄNNER JAG! DET ÄR MIN KOMPIS! MIN SON!

Det var hånflinen som förde pöbeln samman denna kväll, det skulle skrattas åt Nisse Hallberg. Inte med.

Jag trodde i min vildaste fantasi att jag hade det som krävdes för att outsmarta kamerateam, inslagsproducent, producent, klippare och annan efterbearbetningspersonal. 

Det visade sig, vilket jag tidigt borde förstått, att den enda jag klarat av att lura var mig själv.

Vi komiker som var med framstod som ett gäng medelålders runka i grupp-grabbar som sattes på denna jord av två anledningar: 1. Inte få folk att skratta. 2. Få kvinnor att inse att de borde komma ut som lesbiska och aldrig mer titta åt en mans håll.

Efter detta lyteskomiska helvete till avsnitt sänts och därefter aldrig mer skulle sändas (Kanal 5 visar det än idag en gång i kvartalet) beslöt jag mig för en sak – att jag ALDRIG någonsin igen skulle tacka ja till en tv-produktion där jag skulle kunna målas ut till något jag inte är. Jag må vara en muppis, men inte den ärkegök vars svinpackade gikt-plyte rasade omkring på M/S Cinderella akterdäck en vårdag 2012.

Åren har gått och de få produktioner jag deltagit i har jag ändå valt med omsorg. Jag har tackat ja till det jag velat göra, nej till det som känns fel. 

Va sa du? Manick? Det var undantaget som bekräftar regeln. 

Har ni inte sett Manick? Nej, det gjorde nog bara min kompis Jossan och den där killen som tagit bild med mig TRE gånger för att han och hans ”kompis” älskade skiten.

(Vid tredje bildtillfället insåg jag att det nog bara vara han som kunde se sin kompis, då jag gick förbi honom medan han misshandlade en person i en park. En person som var osynlig.)

Nisse Hallberg i tv-programmet Manick.

Som sagt, jag skulle inte göra det igen, inte låta mig förlöjligas i tv.

Sen ringde telefonen. Det var Nils från Nexiko. Nexiko är Filip och Fredriks produktionsbolag och det är självklart deras bolag som producerar ett av Sveriges mest populära underhållningsprogram för tillfället, Alla mot alla. Frågesportsprogrammet där kunskap i slutändan får stå lite i skuggan av just underhållning.

Skulle jag för en sekund låtsas vara den självgoda tvärfjanten Johan Croneman (som tycker att stand up ska vara till 100 procent improviserad och ha ett djup likt ett georgiskt drama som handlar om tre hemlösa pojkar som röker plast och samlar på katter) skulle jag nog lite fräsigt säga att Alla mot alla är På spårets kaxiga lillasyster. 

Nils gick rakt på sak:

– Vill du vara med i Alla mot alla?

Svaret? Ett superenkelt ja!

Här skulle jag äntligen få göra rolig tv. Alla mot alla är ett program som är klippt och skuren för min typ av uppstudshumor. Här kan jag bara glänsa, här kommer jag komma till rätt.

Dagar innan första inspelningsdagen fick jag ett sms av Fredrik Wikingsson:

– Glöm inte att plugga nu! ❤️

Plugga? Vadå plugga? Jag ska skapa komiskt jävla kaos i burjäveln. Det ska skämtas så mycket att det är knull-imma på rutorna, nu jävlar åker vi fuckers!

Nisse Hallberg och Suzanne Axell tävlar i Alla mot alla på Kanal 5.
Nisse Hallberg tävlar tillsammans med Suzanne Axell, känd från SVT:s ”Fråga doktorn”, i nya säsongen av ”Alla mot alla” på Kanal 5.

On set, första inspelningsdagen. Upp till loge, in till smink, knäppa lite pressbilder, äta snabb middag, genomgång med redaktion, sminka lite mer då laxen satte sina spår, publikinsläpp, upp på scen, prata lite med publik och studioman, in i buren, ”ja tack, gärna en kaffe i buren”, nedräkning, inspelningen är igång.

Det var då jag insåg att det här kommer ju inte klippas på ett elakt vis som dom gjorde i Färjan. Detta kommer bara att tajtas och klippas så att allt som måste vara med är med. 

KUKEN! ”GLÖM INTE ATT PLUGGA NU! ❤️”.

Det var då det slog mig, det var då svetten började rinna ner från mina handflator, det var då jag kom ihåg…

Jag är ju fanemej den minst allmänbildade person jag känner. Jag är Forrest Gump med sämre pingisserve! Och detta kommer hela jävla Sverige bli varse inom kort. Jag SKA inte vara i närheten av ett kunskapsbaserat tv-program, jag ska vara ombord på den där finlandsfärjan UTAN filmteam närvarande bara för att jag tycker om att bada bollhav.

Jag har läst Bert-böckerna, rest snäppet mindre än Elisabeth Fritzl och om du frågar mig vad de flesta kommer att tänka på om du säger 1066 kommer jag svara Johan Svanbäcks gamla portkod.

Så till alla er som satt spända av förväntan den 27 augusti 2012 för att få hånskratta den fulla gycklarn – grattis, han är tillbaka. Men denna gång nykter i en bur med den underbara Suzanne Axell.

Suzanne agerar livboj medan jag själv tagit rollen som sänke. 13 januari kastar vi loss och jag lovar er att det här är sista gången jag gör en produktion där jag framstår som en fullkomlig idiot. I alla fall tills någon frågar mig igen.


Säsong 3 av ”Alla mot alla” har premiär på Kanal 5 och Dplay 13 januari.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-01-09 11:57