Hoppa till innehåll

Nisse Hallberg: ”Hur är det möjligt att folk vallfärdar för att se en gul – ful – pissbro?”

Nisse Hallberg och Guldbron i Slussen
Nisse Hallberg
Nisse Hallberg

Cafés krönikör fascineras och förfäras över hur stockholmarna, i pandemitiderna vi lever i, ironiskt brinner för den så kallade Guldbron i Slussen.

Åkesson delar ut flygblad i en för tajt vindjacka vid grekiska gränsen samtidigt som folk i flykt dör i jakten på trygghet. Corona-viruset sprider sig över hela världen och har nu krävt sitt första dödsoffer i Sverige.

Rasister står stolta med armarna i kors och säger att deras hemkommuner är fulla, det råder pandemipanik i hela landet och stockholmarna vallfärdar till Slussenområdet för att se en gul ”guldbro” anlända efter 70 dagar till havs.

VAAAD FAAAN ÄR DET SOM HÄNDER?

Hur kan folk vallfärda för att se en bro?

Mina sociala medier har den senaste tiden varit fullproppade med information om att folk ska tvätta händerna och stanna hemma om de är sjuka. Fakta som rycker mattan under fötterna på ljugande Sverigedemokrater som hävdar att de blivit nedringda av tacksamma greker alternativt gripna av turkisk polis.

Hur kan samma sunda, humoristiska, smarta människor mitt i det allvarliga politiska läge vi är nu, mitt i samma rädsla man närmast kan likna vid en ganska dålig Hollywoodfilm omdebatterade pesten, följa och bevaka den mest öppna ”skämtdörr” vi skådat i modern tid? Varför ger ni den guldiga skitbron som ska ersätta den gula pissgången (den ökända passagen under Slussen som luktade så mycket urin att man drömde sig tillbaka till 1500-talets festivaltoaletter) allt detta utrymme?

Det var lite småroligt till en början, när den otroligt älskvärda och roliga Edvin Törnblom började följa detta fullkomligt ointressanta, värdelösa äventyr som handlade om en 140 meter lång bit av en väg som skulle ta sig från Kina till Sverige. Det hade varit roligt hela vägen in om inte alla andra hakat på!

Till och med SVT sände hela jippot live! Sänd hellre en repris av den där förbannade älgvandringen eller varför inte Sveriges sämsta dramaproduktion genom tiderna vid namn Snapphanar.

Hellre en repris av SVT:s ”Snapphanar” än en slow tv-sändning av en ful bro som är på väg till Slussen.

Nej jag stämmer inte in i skrota public service-kören, absolut inte. Tvärtom, älskar public service! Men även de man älskar felar ibland och att SVT sände Guldbron går närmast att likna med att din respektive är otrogen med din bästa vän – i din säng – när du ligger bredvid och ber dom sluta för att det gör för ont att se.

Och alla ni stackare utanför Stockholm, ska ni behöva se det här? Inte fan behövde vi andra se massa inlägg från bygget av världens största kartongmaskin i Grums? Inte stod folk med ballonger och jublade när man drog igång det 350 meter långa vidundret en ljummen dag 2019, varför? Jo för att det är en jävla kartongmaskin, och en bro förtjänar inte mer uppmärksamhet. Framförallt inte en gul, ful, pissbro.

LÄS OCKSÅ: Nisse Hallberg: ”Folk i SJ:s tysta avdelning är sjuka i huvudet – och jag älskar det”

Sen ska ni inte få igång den här gamla hypokondrikern när det kommer till alla hostande hålltittargubbar (hålltittargubbar är gubbar som till vardags går runt och tittar på hål andra gubbar grävt. Slussen är ett bra exempel, där har man grävt ett hål, sen satt upp plank runt det stora hålet, gjort hål i planket så att gubbar kan titta på det stora hålet genom det mindre hålet i planket) som samlats för att se en båt med en bro som ska placeras i ett hål.

Det var lika mycket folk som under fyrverkeri-VM under Vattenfestivalen, bara det att det nu finns ett virus som är farligt för äldre och personer med kroniska sjukdomar.

När jag såg folk stå och jubla uppe på Katarinahissen ”Gondolens tak” hoppades jag för en sekund att det skulle sluta som i första attackscenen i Independence Day.

Folk står glada med skyltar och hälsar dom nya farkosterna välkomna. Klipp till: laserstrålar och sprängda byggnader.

Det var bara en kort impulsiv tanke. Ingen ska dö. Det var ju där denna text började.

Fokus nu ska inte ligga på en sketen bro som anländer till en av Sveriges alla städer. Fokus nu ska ligga på att hjälpa folk som flyr krig, människor som lämnat allt de har bakom sig för att kunna överleva.

Fokus nu ska ligga på att ta lite jävla ansvar så att inte fler blir sjuka på grund av att du inte har något emot att röra dig ute när du är sjuk. 

Medmänsklighet och solidaritet borde vara allas fokus nu.

Kan vi bara släppa den där jävla bron.

Ps. Det är fritt fram att fota om du är över 80, känd konstnär och har första parkett-plats.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.