Annons
Annons

7 temadagar som är bättre än våffeldagen

Hur många temadagar finns det plats för?

Jonatan Loxdal

Almanackan är full av temadagar: Kanelbullens dag, grynkorvens dag, Internationella stamningsdagen och handduksdagen (firas till minne av Liftarens guide till galaxen-författaren Douglas Adams). Idag, den 25 mars infaller våffeldagen – men ärligt talat – hur fräsch känns det med våfflor? Temadagarna behöver revideras och anpassas till vår tid.

1. E-ämnets dag

chips

Annons

Datum: 20 november.

När Mats-Eric Nilsson släppte boken Den hemlige kocken: det okända fusket med maten på din tallrik 2007 briserade den som en bomb över mat-Sverige. Att en färdigköpt kanelbulle kunde innehålla 34 komponenter var inte något som alla kände till. SVT:s program Landet Brunsås, ett barn av samma anda, avslöjade att en guacamole-dipp kan innehålla endast ett fåtal procent avocado. Vi applåderar arbetet för vurmen för äkta varor och alla de eldsjälar som kämpar för bättre mat på tallriken och i butikerna. Men – och det är ett stort men – vissa dagar orkar man inte. Vissa dagar vill man inte känna sig duktig. Vissa dagar vill man känna sig lat och slå sig ned i tv-soffan tillsammans med en dassig Beck-film och en färdiglagad pirog som innehåller något helt annat än vad förpackningen ger sken av.

 

2. Netflix-dagen

netflix

Datum: 27 maj.

Fredrik Strage har i en krönika föreslagit att Download Day skulle instiftas, som en nostalgisk blink till tiden då man laddade ner musik med Limewire och Kazaa. Vi håller med – men vi tror också att det är viktigt att leva i sin tid. Det är hög tid att införa Netflix-dagen! Hur ska man annars ha tid att kolla igenom alla serier som kollegorna pratar om på fikarasten? Vi föreslår en röd dag för samtliga i landet, som strikt ska ägnas åt binge-tittande på valfri streamad kvalitets-tv-serie.

 

3. Vildmarkens dag

vildmark

Datum: 28 maj.

Svenskar rankar natur och miljö som något trevligt och avslappnande. Ändå verkar det som om vi tillbringar mindre och mindre tid i naturen.  Gör något åt det! Reflektera över din egen syn på skog och omgivning. Är du en naturromantiker – kan du se att det finns även jobbiga grejer i naturen? Är du stadsbarn – kan du se skönheten i en blomstrande äng? Strategiskt nog är denna dag placerad dagen efter Netflix-dagen.

 

4. Leif GW Persson-fria dagen

leifgw

Datum: 19 oktober.

Svenskarnas intresse för den rikskände kriminologen och författaren tycks aldrig sina. Tidningarnas tillgång till Persson tycks vara obegränsad – oavsett om det gäller höstens val, Palmemordet eller feminism dyker han upp i spalterna. Och när professorn fick sitt eget program 2010, Veckans brott, nådde hans exponering helt nya höjder. Missförstå oss inte – vi tror att Leif GW Persson har bidragit med mycket till samhället. Men ibland måste man smälta, tänka efter och hitta nya perspektiv. Kanske kan en app vara lösningen – en enkel funktion som stoppar alla artiklar som innehåller hans ord under Leif GW Persson-fria dagen. Professorn själv då? Vi föreslår att han tillbringar dagen i skogen med jaktlaget, där han verkar trivas bäst.

 

5. Svåra texter-dagen

understrecket

Datum: 2 maj.

”Filip, 12, gav bort sitt påskägg till tiggare”, ”Vad som händer sen kommer få dig att tappa hakan”. Du har läst dem, du har irriterat dig på dem – ändå kan du inte låta bli att klicka på dem. Vi erkänner, vi har också vår beskärda del av viralartiklar, och ibland kan de faktiskt få den träigaste tråkmåns att dra på läpparna. Men ibland får det vara nog. Under svåra texter-dagen är du hänvisad till långa, analyserande reportage från Vi läser, New York Times och Under-strecket-texterna i Svenska Dagbladet. Det kan vara svårt att ta till sig så långa textstycken i början, men det är det värt.

 

6. Internetkärlekens dag

livsgladje-ny

Datum: 1 december.

Näthatet – kanske en av de hetaste potatisarna inom den svenska samhällsdebatten. Alexandra Pascalidou närapå slutade som programledare för Ring P1 efter konstanta hot och sexuella anspelningar, hemsidan sajtkoll (som skulle kartlägga hatsidor) la ner bara tre dygn efter att den startade. Visst finns det motrörelser – Expressen gjorde en omdebatterad kartläggning av hatarna på Flashback, Robert Aschberg jagade näthatare i Trolljägarna. Vi tror på en kompletterande dag för att uppmärksamma kärleken på internet. Bortom ljusskygga näthatare finns de som ägnar all sin vakna online-tid till att sprida livsglädje. Gå med i valfri Facebookgrupp som heter något med kärlek eller vänskap. Posta en bild med livsvisdomsord eller lyckönskningar. Le inombords.

 

7. Mobilladdarens dag

laddare

Datum: valfritt.

Denna dag kräver ingen närmare motivering. Kan vi inte alla se till att, om så bara en dag om året, ha med mobilladdare (gärna av flera modeller) i väskan? Många personer i din omgivning kommer att tacka dig – många panikartade onsdagseftermiddagar kommer ersättas av ett meditativt lugn, med väl fyllda laddningssymboler i lurarna.

Läs också!

12 saker bara du som bor i Stockholm förstår

10 stadier jag går igenom varje gång jag väntar i en telefonkö

 

Annons

Dela (25)
TweetaLaddar