Nu kan du spela världens bästa brädspel (utan att betala 1 400 kr)

Ett flygande monster och en riddare

”Gloomhaven”, världens högst rankade brädspel, finns nu i digital form. En välkommen lösning som sparar tid och pengar samt öppnar upp för nya spelare.

Robin Åberg | Foto: Cephalofair & Asmode Digital  |  Publicerad 2021-11-05 17:08  |  Lästid: 2 minuter

Kickstartersuccén Gloomhaven har redan från sin officiella lansering toppat listan över världens bästa brädspel på spelsidan BoardGameGeek. Den komplexa spelvärlden har imponerat med sin story, oförutsägbarhet och enhetliga uppbyggnad men helt enkelt att att spela har det inte varit.

En stor tröskel för många intresserade har varit det saftiga priset (ca 1400kr) och den tunga lådan på 10 kg vars mer än 1500 olika delar måste gås igenom inför varje spelrunda. Som tur är har spelet nu släppts i digital form på Steam och för en som testat båda versionerna funkar övergången.

En bråkdel av innehållet i den massiva lådan.

Gloomhaven har redan från början haft känslan av tv-spel som Elder Scrolls: Skyrim eller The Witcher, övergången till digitalt känns därför naturlig. Visst försvinner lite av brädspelskänslan när man inte behöver lägga 30 minuter på att bygga upp varje uppdrag, men den halverade speltiden gör det möjligt att spela utan att behöva avlägga all sin lediga tid.

I brädspelstermer är Gloomhaven en euro-inspirerad ”dungeon crawler” där varje spelare har en unik kortlek med olika egenskaper. Upp till fyra personer väljer en varsin äventyrare som tillsammans ger sig ut på ett äventyr som sträcker sig över 95 uppdrag. Uppdragen består av dungeons, mindre kartor där en eller flera uppgifter ska klaras samtidigt som man möter motstånd från några av spelets 47 monstertyper.

Vad Gloomhaven saknar i grafik tar det igen i underhållning.

Samtliga uppdrag hålls samman av en ramhistoria som handlar om att utveckla sina karaktärer och bygga upp staden Gloomhaven. Genom historien ställs spelarna inför en mängd svåra val som kan ha stor inverkan på historiens gång och Gloomhavens öde. En spännande resa för kompisgänget eller familjen alltså så länge man tolererar ett och annat snedsteg, för det händer.

Digitala versionen av Gloomhaven finns att köpa på Steam för 35 euro.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-11-08 08:50