Hoppa till innehåll

Nu öppnar ikoniska Feskekörka – med ostronkiosk & snaps på tapp

Karin Wimark

28 meter fiskdisk, Europas största ostronkiosk och snaps på tapp! Nu välkomnar Göteborgs mest kända fisketempel åter igen besökare till kyrkan på Fisktorget 4.

Sedan 1874 har fisk– och skaldjursälskare vallfärdat till Fisktorget i Göteborg och den ikoniska saluhallen Feskekörka. Fiskmarknaden är ett av Göteborgs mest kända landmärken och fick sitt namn tack vare lokalen som för tankarna till en kyrka. Efter närmare fyra års renovering öppnar Fiskkyrkan nu på nytt – i form av en modern och ljus saluhall med fiskdiskar, sillbar, uteservering, norra Europas största ostrondisk och snaps på tapp!

”Fisk över disk är fortsatt kôrkans hjärta. Våra kunder möts av 28 meter fiskdisk där de ska kunna välja mellan ett brett utbud av fisk och skaldjur, oavsett om man väljer att köpa med sig hem eller äta på plats,” säger Emelie Feuk, försäljnings- och marknadschef på Feskekörka.

Älskar du också fisk- och skaldjur? Då ska du besöka nyöppnade Feskekörka i Göteborg. Foto: Karin Wimark

Kontinentala vibbar

En stor skillnad från den tidigare saluhallen är de stora fönstren som vetter ut mot vallgraven, något som skapar ett vackert ljusinsläpp och härlig rymd. I mitten av saluhallen sträcker sig en vågformad bar och runtom samsas diverse barer och restauranger – alla döpta efter betydande personer i staden. Här finns bland annat Restaurang Ekmans som är döpt efter mannen som var ledamot av Göteborgs stadsfullmäktige i slutet av 1800-talet och som lämnade förslaget att bygga en fiskehall i staden. Hit går du för sill, snaps, ostron & porter och andra läckerheter från västkusten. I Saluhallen finns Ebbes Fångst, döpt efter mannen som vigde det första paret i kyrkan 1970 liksom restaurangen Victor von G döptes efter arkitekten som ritat denna ikoniska byggnad.

”Vi vill ta ner alltsammans på en folklig nivå och göra fisk och skaldjur tillgängligt för alla. Att fredagstacos i Göteborg byts ut mot fredagsräkor från Feskekörkan – det vore verkligen en dröm,” säger Anna Olbers, VD på Feskekörka.

I den nya lokalen har man öppnat upp stora fönster mot älven, moderniserat inredningen och öppnar lagom till midsommar en stor uteservering. Foto: Karin Wimark
Välj mellan havets olika delikatesser och fråga gärna experterna om råd. Foto: Karin Wimark
I Restaurang Ekmans kan du beställa snaps på flaska – eller på tapp. Foto: Karin Wimark

Hitta hit: Fisktorget 4, Göteborg. Uteserveringen med 200 platser och en bar öppnar innan Midsommar. feskekorka.se

Artikeln publicerades ursprungligen på Cafés syskonsida Vagabond.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.