Annons

Ny film visar hur rasistiskt The Simpsons är

"Jag hatar Apu, och därför ogillar jag allt med The Simpsons." Så säger skådespelaren Kal Penn i en ny dokumentärfilm om den indiska Simpsons-karaktären Apu Nahasapeemapetilon.

Marlon Appelgren

”Kan du göra en indisk röst och hur kränkande kan du göra den?”.

Det var frågan röstskådespelaren Hank Azaria fick från skaparna av tv-serien The Simpsons när serien satt igång i början på 90-talet. Nästan 30 år senare gör han fortfarande rösten åt den klassiska Simpson-karaktären Apu Nahasapeemapetilon som i dag är världskänd för sin överdrivna indiska brytning. Nu finns en dokumentärfilm med Simpsons-fanet och komikern Hari Kondabolu om varför karaktären framställs på ett rasistiskt sätt – något han själv verkligen fått nog av.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Efter 30 säsonger är The Simpsons fortfarande en av världens största tv-serier och karaktären Apu är lika aktuell nu som förut. Men när en tv-serie med så stor uppmärksamhet har ett innehåll som anses kränkande för så många kan man undra vart gränsen går. Detta hävdar Hari Kondabolu som i sin dokumentärfilm diskuterar sitt eget och andras förhållande till den folkkära karaktären som plågat honom i 28 år.

En av Simpsons författare och producenter Dana Gould beskriver Simpsons-karaktärens överdrivna dialekt som något som bara är roligt.

– Det finns dialekter som i sin natur är roliga för vita amerikaner, punkt slut, säger han i dokumentärfilmen.

Annons

Dela (20)
Tweeta

Annons


Laddar