Det svenska ölets historia är lång och den nya utställningen på museet i Nyköping har mycket att ta ifrån. Tillverkningen av öl i Norden tog fart på allvar i samband med att klosterväsendet växte fram på 1000-talet.
Sedan dess har den tagit olika former, allt ifrån lagerölets introduktion på 1800-talet och efterföljande bryggeriboom, via 1900-talet då bara några fåtal bryggerier fanns kvar i Sverige till 2000-talets uppsjö av mikrobryggerier.
Men öl tillverkas inte bara, den dricks ju också. Historiskt har öl varit en viktig del av kosten då den gett näring och vätska när det varit ont om mat och brist på vatten. Ett tag var det till och med lag på att varje bonde skulle odla humle. I takt med att samhället utvecklats har även våra dryckesvanor ändrats, eller vad sägs om rent vatten i kran och öl som sällskapsdryck?
I utställningen kommer besökare kunna ta del av historier, föremål och fotografier med en del fokus på sörmländska bryggerier och sörmländskt drickande. När du är klar där kan du svänga förbi Nils Oscars bryggeri som även det ligger i Nyköping.
Bryggda berättelser på Sörmlands museum i Nyköping öppnar 17 februari och stänger 8 september.