Staffan Olsson: Därför borde sport- och ölentusiasten besöka Final Four i Köln

Staffan Olsson utanför restaurang Främmat i Stockholm och Kölsch-öl i Köln

Cafés ölkrönikör Staffan Olsson slår ett slag för Final Four – handbollens unika Champions League-finalhelg som alltid spelas i Köln. En given resa för sportnörden som vill ha ”stimmung” och älskar öl. En resa där handbollens hjältar och Kölschens kyla förenas.

Staffan Olsson | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-06-16 10:49  |  Lästid: 3 minuter

Ända sedan jag först stiftade bekantskap med ölvärlden har jag fascinerats av den rika mångfalden och historien som varje ölsort bär med sig. Ölsorten Kölsch, från den pittoreska staden Köln, fascinerar mig speciellt.

Kölsch är ett namnskyddat öl förbehållet bryggerierna runt Köln. Ölsorten är en hybrid mellan ale och lager. Det bryggs fortfarande som ale med överjäsningsjäst, men konditioneras (efterjäses) i svalt utrymme på samma sätt som lager. I ölvärlden brukar Kölsch anges som ale.

Det är viktigt att nämna att Kölsch är en geografiskt skyddad ursprungsbeteckning (GUSP). Det innebär att för att en öl ska få kallas Kölsch måste den uppfylla specifika kriterier och bryggas i Köln eller dess närmaste omgivning. Detta skyddade ursprung skyddar kvaliteten och traditionen hos Kölsch-ölet.

Kölschölen dricks bäst i Stangeglas i Köln. Foto: Getty Images

Historien om Kölsch-ölet sträcker sig tillbaka flera hundra år och är förknippad med tradition och geografiskt skyddade ursprungsbeteckningar. Denna ljusa, överjästa öl bryggs enligt strikta regler och förmedlar en mild och maltig doft som väcker lusten att utforska dess ädla kvaliteter. Den har blivit en symbol för Kölns ölkultur. Traditionellt serveras Kölsch i cylindriska glas som kallas ”Stange”, vilket ger en elegant och stilren upplevelse. Kölsch är en ale men har mycket som gör att den kan kännas som en lager.

Kölsch tillverkas med hjälp av en speciell jäststam som ger ölet dess karakteristiska smakprofil. Ölet bryggs enligt det tyska Reinheitsgebot, eller ölrenhetslagen, som fastställer de enda ingredienserna som får användas i ölbryggning: malt, humle, vatten och jäst.

När man först tar ett glas Kölsch möts man av dess blekgula färg och fräscha aromer. En mild och maltig doft dansar genom luften, vilket genast väcker lusten att sätta glaset till läpparna och uppleva denna ädla drycks kvaliteter.

På samma sätt har handbollen med sina snabba rörelser, tekniska skicklighet och taktiska strategier fångat människors hjärtan. Handbollen väcks extra mycket till liv under Champions League-slutspelet Final Four – ett unikt slutspelskoncept som inte finns i så många andra sporter.

LÄS OCKSÅ: Staffan Olsson: Därför kommer tysk öl alltid vara godast

Säsongen 2009/2010 bestämmer sig Europeiska handbollsförbundet EHF för att göra om Champions Leauge-turneringens traditionella hemma-borta-spel i en final. De testar ett nytt koncept där både semi och final spelas samma helg. Den allra första Final Four spelas i Lanxess Arena i Köln som tar 18 500 åskådare och blir en succé direkt, så pass att arenan senare kommer att kallas för handbollens katedral.

Sedan dess har herrarnas Champions League-final avgjorts i Köln med en alltid lika passionerad handbollspublik. Under denna helg förenas handbollens hjältar och Kölschens kyla i en allians som hyllar både sportens storhet och ölens kulturarv. Publiken, bestående av fans från lagen som deltar och massa handbollsälskare från olika länder, språk och kulturer, samlas runt handbollens drama.

För mig personligen har jag haft privilegiet att få vara en del av denna fantastiska publikfest vid ett tiotal tillfällen. Som en entusiastisk turist, några gånger som deltagare i sponsorresor med Svenska Handbollsförbundet och till sist som assisterande tränare i PSG har jag fått uppleva spänningen och pulsen på plats. Och även om jag har fått uppleva både glädje och besvikelse, har jag alltid blivit fångad av den unika atmosfären som uppstår när handbollen och Kölschens kalla droppar förenas.

I föreningen mellan handbollens hjältar och Kölschens kyla skapas en historia som kommer att leva vidare. Det är en historia som hyllar både handbollens storhet och ölens kulturarv, och som inspirerar människor över hela världen att omfamna passionen och njutningen i varje ögonblick.

Finalhelgen i Champions League i Köln är en publikfest utöver det vanliga. Foto: Getty Images

Herrarnas Final Four 2022/2023:

Barcelona, PSG, Kielce och Magdeburg gör upp om Champions League-titeln under Final Four i år. Barcelona har chans att ta sin tredje raka CL-titel, vilket skulle vara första gången sedan Final Four-konceptet startades. Barcelona är förhandsfavoriter, men Final Four har historiskt visat sig vara överraskningarnas helg, där lag som inte varit förhandsfavoriter ofta stått som segrare. Jag skulle därför inte bli förvånad om Magdeburg överraskar och tar hem titeln.

Är du ute efter en unik sportresa kan jag verkligen rekommendera denna helg, även fast du inte följer handboll till vardags. Gillar du sport kommer du älska Final Four i Köln för eventet är verkligen magiskt och medryckande.

Så, nästa gång du befinner dig i Köln under Final Four i handboll, låt dig svepas med av denna oslagbara allians. Ta en klunk av Kölsch och låt dess blekgula färg och fräscha aromer föra dig in i en värld av handbollens magi. Låt dig fascineras av spelarnas snabbhet och skicklighet, deras passion och beslutsamhet att göra allt för att ta hem titeln.

Om Staffan Olsson:

Staffan Olsson är en av Sveriges bästa och mest välkända handbollsspelare genom tiderna. Han var en av nyckelspelarna i ”Bengan boys”, det ikoniska landslaget som dominerade världshandbollen under 1990-talet. Sedan Olsson la av i mitten av 2000-talet har han arbetat som tränare, bland annat för svenska landslaget och storklubben PSG. Idag kombinerar han jobbet som förbundskapten för Nederländerna med sitt stora ölintresse, när han bland annat släpper öl under eget namn. Hittills har Olsson släppt ölen En kul-lager, En gurkburk och En vete-ranöl.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-06-16 11:56