Annons
Annons

startfoodemperor

Food Emperor. Så kallar sig den okände svensken som får miljontals visningar i Polen och Italien med sina matlagningsvideos – men som är okänd i Sverige. Café tog ett snack med matkejsaren om hur det hela började, varför han vill vara anonym och hur mycket han tjänar på det.

* * *

Food Emperor lagar alltså mat från världens alla hörn samtidigt som han berättar om matlagningsprocessen på polska och italienska. Han filmar det, lägger upp det på Youtube och har gjort succé i både Polen och Italien. Han har över åtta miljoner views på Youtube och över 120 000 följare på Youtube.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

– Det hela började i alla fall med att jag lagade långbakad grishals, som det heter på skånska eller ”pulled pork” som alla säger idag, och filmade det.

Några tusen svenska matentusiaster valde att titta på det.

Sedan fick Food Emperor för sig att göra en uppföljning: han lagade pasta med tomatsås spelade samtidigt in en röst på italienska.

– Min italienska är ganska knagglig, och det tyckte italienarna var hysteriskt skoj. Femtio tusen italienare såg filmen. Det var kul.

Nästa steg blev att spela in en film och prata polska.

– Min polska är lite småknagglig den också. Polackerna var lyriska, här hade en utlänning inte bara tolkat polsk mat utan dessutom ansträngt sig för att tala deras språk.

Den polska kycklingvideon sågs av hundratusentals människor inom loppet av några få dagar. Och så växte det. Food Emperor blev en YouTube-kanal för matentusiaster men även folk som bara vill bli underhållna.

Vad tror du att det är som lockar med dina videor?

– För matintresserade tror jag det är min approach till modern matlagning som lockar. Jag blandar friskt mellan olika länders kök och ibland tar jag klassiska rätter och försöker piffa till dem.

För den inte lika matintresserade tror Food Emperor att just det knaggliga språket och den humor som uppstår i det är anledningen till framgången.

– Jag tror jag tar en genväg in i hjärtat på människor när jag anstränger mig att tala deras språk. I början försökte jag vara rolig, men insåg snabbt att det folk tyckte var roligast var inte de medvetna skämten utan det var saker jag inte ens visste var roliga. Att göra glass, till exempel. Visste du att ”att göra glass” på polska bokstavligt talat betyder ”ge en avsugning”? Det visste inte jag. Men det visste definitivt min publik.

Ett kriterium för att ställa upp på den här intervjun var att du fick vara anonym. Varför är det viktigt?

– Jag skulle vilja vända på frågan. Varför är det så viktigt att vara känd? Jag älskar att laga mat, men jag är inte maträtterna jag lagar.

Drar du in mycket pengar på det här?

– Jag drar in väldigt lite pengar på det här. Marknaden för online-tv växer snabbt, men det är fortfarande småpotatis jämfört med traditionella medier. Jag har över en miljon tittare i månaden och hundratusentals ser varje avsnitt. Det är långt fler tittare än TV3 eller Kanal 5 har på något av sina program. Men jag tjänar inte ens en bråkdel av vad de drar in, jag tjänar 2000 kronor i månaden.

 

Jonas Terning

Henrik Malmberg

* * *

Läs mer!

Världens dyraste mat – vi lovar att du kommer vilja smaka det här

20 tricks som gör din matlagning väldigt mycket enklare

5 steg till den perfekta daiquirin

Äta insekter är hetaste mattrenden – ”Så fort man kommer över spärren är det inga problem”

Annons

Dela (12)
Tweeta

Annons


Laddar