Hoppa till innehåll

Så gör du Emil Årengs drink ”En svensk 75:a” – en twist på French 75

Emil Åreng och drinken En svensk 75:a.

En norrländsk modifikation på den klassiska och somriga gindrinken French 75.

Stjärnbartendern Emil Åreng driver till vardags hyllade Facit Bar i Umeå. Utöver att Facit erbjuder ypperligt barhäng är barens usp att alla råvaror svenskproducerade, något Åreng nu överför till den rörliga bildvärlden i han och Cafés gemensamma Youtube-serie Café Åreng.

I varje avsnitt av Café Åreng blandar Emil Åreng en eller flera drinkar på svenskproducerad sprit och tillbehör. Samtidigt som kameramannen Robert agerar verbal sparringpartner (läs: slagpåse) à la Mat-Tina. Möjligen att Angne & Svullo är en ännu bättre liknelse. På det får du som tittare dessutom ett drinkmått folkbildning inom den svenska spritvärlden.

I det sjunde avsnittet kastar Åreng, som så ofta förr, spritigt ljus på Norrbotten. I avsnittet blandar han en French 75 (typ) på gin från Gingin, du vet flaskan som liknar en Byredo-parfym (typ). Ginen har en tydlig smakkaraktär av citrus och görs i Piteå. Innehållet är, för att citera Emil Åreng själv: ”helt fenomenalt”.

Så gör du Emil Årengs drink En svensk 75:a

Recept för 1 drink, du behöver:

4 cl gin från Gingin
3 cl äppelsyra. Citronsyra funkar också.
1.5 cl honungsvatten (60 % honung 40 % vatten)
1 skvätt bubbel

Gör så här:

Skaka ingredienserna med is. Fyll på en liten skvätt bubbel i shakern efter att du skakat. Använda gärna champagne. Vi kör på Sav 1785 en pet nat gjord på sav. Servera i ett champagne-glas och spraya med havtornsspray.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.