Hoppa till innehåll

Orimlighetsrapporten vecka 41

Vecka 41 var en ovanligt orimlig vecka. Så nu inför jag något jag under en längre tid sett ett växande behov av: en orimlighetstopplista. Vi kan kalla den orimlighetsrapporten. Det låter bra. (Och om trenden håller i sig kan den bli ett fast segment på bloggen.)     ORIMLIGAST VECKA 41   1) Per Gudmundsson går full … Continued

Vecka 41 var en ovanligt orimlig vecka. Så nu inför jag något jag under en längre tid sett ett växande behov av: en orimlighetstopplista. Vi kan kalla den orimlighetsrapporten. Det låter bra. (Och om trenden håller i sig kan den bli ett fast segment på bloggen.)
 
 
ORIMLIGAST VECKA 41
 
1) Per Gudmundsson går full Flashback. Sent på torsdagskvällen loggar Per Gudmundsson, ledarskribent på landets tredje största morgontidning, in på Facebook och viker en foliehatt stor nog att övervintra i. Gränsen mellan Svenska Dagbladets politiska kontorsyta och Eurabiateoretikerna i Flashbacks sorgligare trådar är snart bara kosmetisk.
 

Jag vet, inget är rasism längre i det här landet. Men förr i tiden, var sån här essentialism förbehållet rassar. pic.twitter.com/IcrLAgdIbT

— Kim Ahola (@kimthecynic) 10 oktober 2015


 
 
2) Rysk tv-meteorolog rapporterar om utmärkta väderförhållanden för att bomba i Syrien. Ännu ett stycke rysk samtid som hämtad ur en spionkomedi med Mike Myers. Du kan se ett textat utdrag från inslaget här.
 
meteorolog
 
 
3) Att människor fortfarande är arga på ”hen”. För sju (SJU) månader sedan skrev jag en text om det jobbigaste med småbarnsåren och ilskan mot ordet ”hen”, som förekommer en (1) gång i texten, lever FORTFARANDE i kommentarsfältet under den där posten. Det är häpnadsväckande. Och naturligtvis helt orimligt. Eller, för att citera en 14 månader yngre version av mig själv:
 

Tips: spara artiklar där människor rasar mot ordet hen så att dina barn tror dig när du en dag berättar att människor rasade mot ordet hen.

— Andrev Walden (@AndrevWalden) 31 juli 2014


 
 
4) Fastighetsägarna upptäcker meme-kulturen. Detta hade förstås varit alldeles rimligt om branschorganisationen inte samtidigt missat den kritiska meme-komponenten humor. Det finns många tråkiga memes på internet men den obefintliga ansatsen till humor – eller åtminstone den tvåstegsdramaturgi som till och med moderaternas memepionjär Lars Beckman förstått vikten av – gör detta meme unikt.
 

@bjorklundjan under #pldebatt pic.twitter.com/M1MIokzRvI — Fastighetsägarna Sto (@SveFast_Sthlm) 11 oktober 2015


 
 
5) ”Det är fler som tror på utomjordingar än vad som tror på regeringens jobbpolitik.” I söndagens partiledardebatt avfyrade Folkpartiets Jan Björklund en oneliner som fick borgerligheten att göra vågen på sociala medier. Dels för att den var riktad mot regeringen, dels för att Björklund ansågs leverera förlösande bevis för den nyligen aktualiserade teorien om att högern har humor. Och i sorlet av borgerliga gråtskrattsmilies hörde liksom ingen att repliken var orimlig. Vilket den var. Jag förklarar gärna varför men då behöver jag en ny utgång.
 
Så där. Det finns uppskattningsvis mellan 135 000 000 000 000 000 000 (135 triljoner) och 5 400 000 000 000 000 000 000 (5,4 triljarder) beboeliga planeter i vårt observerbara universum – ett universum som är homogent berikat med samma byggstenar som livet på Jorden består av – MEN då vi fortfarande inte vet HUR liv uppstår och således helt saknar avgörande underlag för antaganden saknar också Björklunds jämförelse en viktig komponent: ett värde i första vågskålen. Björklunds replik förutsätter ju att det är lite konstigt att tro på liv bortom vår egen atmosfär, men det är egentligen inte konstigare än att inte tro på det. (Bara en avvaktande positionering kan värderas som ett ”okonstigare” alternativ).
 
Björklund gör alltså en jämförelse där den ena polen saknar värde. För att förstå orimlighetsgraden i Björklunds replik, ponera att han sagt ”det är fler som tvättar sina fötter i fel ordning än som tror på regeringens jobbpolitik.” Den ena vågskålen är i praktiken tom!
 
Nu syftade han kanske på människor som tror att det i debatterande stund finns utomjordingar här på Jorden. Men det var inte det han sa. Således…
 
kishti
 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.