Hoppa till innehåll

Orimlighetsrapporten 14: Kött, gubbröra och ängslighet

Situationen på orimlighetsverket har varit ansträngd i veckor pga säsongsodlade virus men nu är rapporten plötsligt tillbaka igen. Vi har emellertid sett över våra rutiner och överger låsningen vid veckor för att i stället släppa numrerade rapporter i takt med samtidens orimlighetsproduktion. 5) Landsbygdsministern Köttindustrin står idag för en femtedel av utsläppen av växthusgaser. Det är mer än alla bilar, lastbilar, flygplan, tåg … Continued

a

Situationen på orimlighetsverket har varit ansträngd i veckor pga säsongsodlade virus men nu är rapporten plötsligt tillbaka igen. Vi har emellertid sett över våra rutiner och överger låsningen vid veckor för att i stället släppa numrerade rapporter i takt med samtidens orimlighetsproduktion.

5) Landsbygdsministern

Köttindustrin står idag för en femtedel av utsläppen av växthusgaser. Det är mer än alla bilar, lastbilar, flygplan, tåg och båtar tillsammans. Och odlandet av grödor till slaktdjuren upptar redan en tredjedel av jordens landyta. Om vi ska bo kvar på den här planeten måste vi äta mindre kött. Det vet vi nu. Och eftersom det fortfarande saknas en rimlig evakueringsplan för mänskligheten är det helt orimligt att Sven Erik Bucht (S) låtsas att det inte är så. Han är landsbygdsminister i en rödgrön regering och året är 2016.

1

4) Gubbröra

Klippet där de republikanska kandidaterna försöker bemanna en paneldebatt är ett slags SNL-sketch från verkligheten. Jag har sett Luciatåg på dagis med starkare organisation.

Nattens roligaste stund. Kanske ÅRETS. https://t.co/0QAC0YAHRW

— Fredrik Wikingsson (@fwikingsson) 7 februari 2016

3) Zlatan Unplugged

För den som vill komma lite närmare Zlatan Ibrahimovic finns appen Zlatan Unplugged, ett slags himlaharpa för exklusiva kommentarer direkt från den gudomlige. Men precis som de traditionella religionernas gudar är Zlatan inte alldeles generös med svaren – vilket emellanåt skapar en nästan poetisk poänglöshet.

7

Och när redaktören försöker fylla appen med ord genom att ställa enormt långa frågor tangerar samtalet bitvis den där intervjun med Bob Dylan på Landvetters flygplats 1978.

6

2) Nya ”inte okej”

Stefan Löfvens omedelbara klassiker ”det är inte okej” (att planera militära invasioner av Sverige) från juni 2015 har äntligen fått en borgerlig utmanare från Moderaternas Anna König Jerlmyr.

Här är jag beredd att hålla med Moderaterna. pic.twitter.com/bIr2aRTTrQ

— Viktor Barth-Kron (@viktorbk) 2 februari 2016

1) Ängsligheten

I kölvattnet på den ”sverigevänliga” rörelsens hetskampanj mot svensk media i januari har ängsligheten skärpts på flera nyhetsredaktioner – och helgen vecka 4 nådde vi ett slags orimlighetscresendo när TV4 hittade på nya ord för att hantera beröringsskräcken.

3

Det är förstås möjligt att TV4 (i det kreativa språkbrukets stund) inte visste att den ”sverigevänliga” folkmassan bestod av dömda nazister, nyfascister, fotbollshuliganer och SD-politiker men begreppsförvirringen skulle spöka i rapporteringen från flera mediahus. Det komiska (nåja) är emellertid att ”asyl- och regeringskritiska” krafter fortsätter att tjata om ”medias ängslighet” inför flyktingpolitiska frågor – senast i helgen blandade en professor (som gett sig själv smeknamnet Särimner) äpplen, päron och konspirationsteorier på Aftonbladet Debatt – när det enda som faktiskt tycks omgärdas av en viss beröringsskräck 2016 är raka motsatsen: rasisterna.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.