Hoppa till innehåll

Orimlighetsrapporten vecka 3

Förra veckans orimlighetsrapport utgick då myndigheten hemsöktes av kräksjukan men nu är kontoret bemannat igen och det är tur för vecka 3 var ovanligt orimlig. Orimligast vecka 3: 8) Den där frisparken Leicester sköt i helgen sönder Stoke med 3–0 och cementerade serieledningen i Premier League (en i sig helt orimlig mening i mitten av januari) men det var mittbacken Robert Huths ovanligt misslyckade frispark … Continued

orimlighetsrapportenv3

Förra veckans orimlighetsrapport utgick då myndigheten hemsöktes av kräksjukan men nu är kontoret bemannat igen och det är tur för vecka 3 var ovanligt orimlig.

Orimligast vecka 3:

8) Den där frisparken

Leicester sköt i helgen sönder Stoke med 3–0 och cementerade serieledningen i Premier League (en i sig helt orimlig mening i mitten av januari) men det var mittbacken Robert Huths ovanligt misslyckade frispark som skulle bli föremål för utredning av Orimlighetsverket. Efter videogranskning tilldelas den en placering i veckans rapport.

 

7) Guldbaggen vs kvinnosläktet

Det är lite olyckligt att det starkaste (och orimligaste) minnet från Guldbaggegalan skulle bli det där talet som Gösta Ekman höll om sig själv. Men osynliggörande av kvinnor var kanske lite av ett tema för kvällen, skådespelerskan Görel Crona drabbades till exempel redan innan hon hittat in i lokalen – av Guldbaggens officiella Instagramkonto(!).

gorel
(Via Hannes Dukler)  

6) Japan

Förra året sökte 7586 människor asyl i Japan. Det är inte många (även om det är rekord för Japan) men så är det heller inte någon större idé att söka skydd i världens tredje starkaste ekonomi. Av de 7586 ansökningarna beviljades 27 stycken. Kartans skamfläckar finns inte bara i Europa.

5) Minecraftporren

Om man tillhör generationen som precisions-pausade Tomb Raider för att studera Lara Croft i utmanande positioner ska man kanske inte skratta åt det här – varje generation utforskar sexualiteten på sina villkor – men rimligt är det inte. ”Minecraft” är alltså den snabbast ökande söktermen på Pornhub (internets största portal för porr). Då antalet sökningar inte redovisas är det svårt att säga vad en ökning på 326 procent faktiskt betyder men bara att det sker räcker för den här myndigheten.

minecraft

4) Ralf Edström

”Det blev tokigt”, förklarade fotbollsprofilen Ralf Edström och tog timeout från internet efter att han efterlyst ”fria kondomer till våra nyanlända” i syfte att ”Bevara Sverige svenskt”. Att en äldre svensk man skriver någonting rasistiskt på internet är väl inte alldeles orimligt, det händer förmodligen någon gång i minuten, men tillägget ”Obs! Inte SD” är ett besynnerligt litet konstverk.

edstrom2

3) Onya Moderaterna

Jag begriper att det blir krångligt för Anna Kinberg Batra att odla sitt nya varumärke *tuff mot flyktingar* när regeringen bara nickar instämmande mest hela tiden så det senaste förslaget, begränsad välfärd för människor med tillfälliga uppehållstillstånd, kan vara ett gammelmoderat genidrag. Dessutom lanserat helt utan användning av ordet flyktingkrisen – som i stället konsekvent bytts ut mot migrationskrisen. Socialdemokratin kan helt enkelt inte nicka instämmande åt en idé om statligt reglerade klasskikt i landet. Men det vilar ändå någonting orimligt över den här kraftmätningen i hårdhet riktad mot de mest utsatta och det är inte utan att man börjar tänka på den nyligen avlidne Alan Rickmans gestaltning av sheriffen i Nottingham 1991.

moderaterna

2) Orimlighetens dream team

Det är inte lätt att vara orimlig i skuggan av Donald Trump och även om hans taleskvinna Katrina Pierson – Tea Party-aktivisten som i november 2015 hoppade av Ted Cruz kampanjmaskineri eftersom hans tonläge mot invandrare var för soft – har en del rasbiologiska utspel i bagaget har Trump mest fått bygga sitt eget orimlighetskapital. Men nu ska det bli ändring på det. Vecka 3 slöt en av världens orimligaste människor upp vid Trumps sida för att bilda ett slags orimlighets-Avengers: Donald Trump + Sarah Palin. Och även om det var svårt att ens begripa vilket språk den politiska okunnighetens starkast lysande stjärna pratade när hon eldade på Trumpsupportrarna begrep man omedelbart att detta var början på ett nytt kapitel i orimlighetens historia.

1) Myterna om medias ”mörkläggning”

Det är en sak att massövergreppen i Köln och Kungsträdgården fick politiker och opinionsbildare från den normalt ”städade” miljön att löpa populistisk amok och dela artiklar från högerextrema propagandaorgan – en annan att de nu avklädda lögnerna om ”medias mörkning” FORTFARANDE används, att de liksom satt sig och refereras till som sanningar i både sansade och urusla texter i etablerade medier. Vi tar det igen (även om det inte hjälper): Dagens Nyheter har inte ”mörklagt” övergreppen i Kungsträdgården och svensk media har inte förhalat rapporteringen från Köln. (Om du är nyfiken på fakta som klär av de här sköra konspirationsteorierna finns en behändig genomgång av kronologin här.)

Anklagelserna är politisk propaganda med ett syfte, att torpedera förtroendet för media och odla myten om något slags PK-konspiration. Att sprida dem är en politisk propagandahandling.
 
 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.