Hoppa till innehåll

Orimlighetsrapporten 16: Fyra foliehattar och en frispark

Samtiden blev inte rimligare den här veckan heller. 6) Den där frisparksvarianten Efter 21 raka matcher utan förlust hade serieledande Cheltenham odlat tillräckligt med självförtroende för att börja utforska gränslandet mellan fotboll och nycirkus. Det blev inte bra. Mest orimligt. 5) Den där miljöpartisten Besvärande vecka för Miljöpartiet. Först skrev ett knippe MP-profiler en slarvigt verklighetsförankrad debattartikel om riskerna med ett svenskt medlemskap i Nato och sen … Continued

stor

Samtiden blev inte rimligare den här veckan heller.

6) Den där frisparksvarianten

Efter 21 raka matcher utan förlust hade serieledande Cheltenham odlat tillräckligt med självförtroende för att börja utforska gränslandet mellan fotboll och nycirkus. Det blev inte bra. Mest orimligt.

https://instagram.com/p/BCDflWFMBAZ/?tagged=cheltenham

5) Den där miljöpartisten

Besvärande vecka för Miljöpartiet. Först skrev ett knippe MP-profiler en slarvigt verklighetsförankrad debattartikel om riskerna med ett svenskt medlemskap i Nato och sen blev riksdagsmannen Jan Lindholm grundligt avklädd av Lisa Magnusson i Dalarnas Tidningar.
Jan Lindholm är lite av en konspirationsteoretiker. Han befarar att elektromagnetisk strålning från microvågsugnar och mobiltelefoner ger nervskador och att wi-fi orsakar adhd hos foster. Och han har belastat riksdagens utredningstjänst med ärenden rörande chemtrails (samlingsnamnet för en bukett befängda teorier om att dolska makter låter reguljär flygtrafik bespruta atmosfären för att kontrollera väder och tankar). Vetenskapsförakt finns i alla riksdagspartier men Miljöpartiet har – i egenskap av ambassadörer för vår tids viktigaste politiska fråga (klimathotet) – ett särskilt ansvar att inte underminera förtroendet för vetenskapen kring miljöfrågor. Eftersom vår arts framtid är beroende av att den tas på allvar. Det är nog dags för något slags nolltolerans i partiet.

4) Peak TV4

Sommaren 2015 var flera samtidsanalytiker eniga om att ingenting kunde bli mer TV4 än hundvalpen Nymo, men nu måste gränsvärdena för hur TV4 någonting kan bli kalibreras om igen efter att Nyhetsmorgon bjudit in den obotliga teckensökaren Agneta Sjödin för att prata om hennes samling av hjärtan.

1

3) Tonen

Det är ensamkommande flyktingbarn vi pratar om här. Inte narkomaner eller våldsbrottslingar. Inte krokodiler. Barn.

Det är begripligt att människor blir oroliga – propagandan mot ensamkommande flyktingbarn har varit oerhört framgångsrik och medialogiken har gett bränsle åt rädslan – men även i modererade och redigerade samtal sipprar orimligheten igenom; vår benägenhet att gruppera människor vi inte vet någonting om och förse dem med hotfulla egenskaper har blivit rumsren igen. En gång till, för säkerhets skull: det är inte krokodiler som flyttar in. Det är barn.  

2) ”I love the poorly educated”

Märkliga citat från politiker blir i regel mindre märkliga när man får höra dem i sin ursprungliga kontext. Det gäller emellertid inte Donald Trump.

WATCH: @realDonaldTrump celebrates winning among ”poorly educated” Nevada voters: ”I love the poorly-educated.” https://t.co/ahEE6D0kRv — ABC News Politics (@ABCPolitics) 24 februari 2016

Titta gärna en gång till på mannen till höger i bild, hans ängsliga reaktion på ”I love the poorly educated” är ljuvlig.

1) Den politiska vilden

Rickard Wall, sverigedemokraten som fick lämna Sverigedemokraterna efter ett förvirrat och medeltida resonemang kring ”tjusiga tiggarkvinnor” hösten 2015, fortsätter att hemsöka Stockholms kommunfullmäktige som politisk vilde. Och han utnyttjar sin yttrandefrihet för att prata om att den inte finns.

A video posted by Andrev Walden (@andrevwalden) on

Jag begriper att det är påfrestande och olustigt för många politiker att sitta på jobbet och lyssna till Rickard Walls sorgliga och galna ordflöden men det finns också någonting befriande i den omaskerade rasismen. Den som inte försöker (eller åtminstone inte lyckas) föreställa någonting annat. För oss som kan välja om och när vi vill höra Rickard Wall febra i talarstolen är det svårt att hitta starkare reality-tv just nu.

Om du vill se absolut orimlighet i oredigerad form rekommenderar jag de tre minuter du hittar om du går till Stockholms stads webb-tv från måndagen och spolar fram till 248:30 (och sitter kvar till 251:30).

Och eftersom känslan knappast kan kapslas bättre än i den gif som avrundade orimlighetsrapporten vecka 45 tar vi den en gång till.

wall3

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.