Hoppa till innehåll

Orimlighetsrapporten special: Donald Trump

Den här veckan ser orimlighetsrapporten inte ut som vanligt. Men det gör inte världen heller. ORIMLIGAST VECKA 50: 1) Donald Trump Orimlighetsrapporten har under en period bortsett från Donald Trump i samtidsbevakningen eftersom det är svårt att presentera relevanta orimlighetsdata i skuggan av en figur som ljuger så mycket att lögnen blivit det nya rimliga. Han underminerar liksom hela orimlighetsmedianen och ett helt sanningsenligt Trump-utspel … Continued

trump

Den här veckan ser orimlighetsrapporten inte ut som vanligt. Men det gör inte världen heller.

ORIMLIGAST VECKA 50:

1) Donald Trump

Orimlighetsrapporten har under en period bortsett från Donald Trump i samtidsbevakningen eftersom det är svårt att presentera relevanta orimlighetsdata i skuggan av en figur som ljuger så mycket att lögnen blivit det nya rimliga. Han underminerar liksom hela orimlighetsmedianen och ett helt sanningsenligt Trump-utspel måste idag betraktas som en orimlig händelse. Eftersom det fortfarande inte hänt (sedan Trump trampade in i politiken).

Enligt Pulitzerprisvinnande Politifacts löpande granskning av utspel i amerikansk politik är hela 76 procent av Donald Trumps utspel lögn, medan 18 procent är halvsanningar och endast 7 procent innehåller mer sanning än lögn. (0 procent av Trumps utspel är helt sanna.)

Trumps avslappnade förhållande till sanningen är emellertid inte unikt i amerikansk politik (vilket vi ser besvärande tydligt i Politifacts vetenskapligt sköra men talande grafik nedan) men i kategorin ”pants on fire” – utspel som helt saknar verklighetsförankring – är han ohotad ledare.

Chart from ”All Politicians Lie. Some Lie More Than Others.” https://t.co/IqkRtn6nUr Anything jump out at you? pic.twitter.com/zx3kKyaYH2

— Jay Rosen (@jayrosen_nyu) 13 december 2015

Och Donald Trumps benägenhet till ”pants on fire”-lögner tycks bara öka ju längre in i primärvalrörelsen vi kommer, bara de senaste veckorna har han bland annat påstått att 81 procent av vita mordoffer dödas av svarta (med referens till en statistikbyrå som inte finns) och att han personligen såg flera tusen [amerikanska muslimer] jubla i New Jersey när tvillingtornen kollapsade (vilket inget annan såg). Att lögnerna sedan pekas ut som just lögner spelar väldigt liten roll för Trumps supportrar eftersom det i regel är journalister som sköter pekandet (även Politifact drivs av journalister) och journalister tillhör som bekant ett slags vänsterorienterad ”PK-konspiration”. Situationen är alltså inte alldeles olik den svenska – en parallell och faktaresistent verklighet byggs upp och där inne kan man påstå nästan vad som helst.

The concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive. — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 6 november 2012

Detta är alltså en potentiell amerikansk president som talar. Kandidaten som hörs och syns mest vintern 2015. Det är normalisering av galenskap, för att tala klarspråk.

Och då har vi fortfarande inte berört vecka 50. Veckan då Donald Trump – som tidigare mest ägnat sig åt att blåsa upp retoriska luftslott med det otydliga budskapet let’s make America great again – på allvar började lansera realpolitiska förslag. Som det om att förbjuda alla muslimer, alltså ungefär en fjärdedel av mänskligheten, att korsa USA:s gränser.

 

Utspelet var ett slags tonartshöjning i orimlighet som ingen (förutom fansen) var riktigt beredd på – men strax därefter skulle det visa sig att trumpeten hade en oktav till…

Kanske den roligaste rubrik jag läst. Och då försöker den inte ens vara rolig. Sammanfattar bara. pic.twitter.com/T3eXlWs5ki

— Andrev Walden (@AndrevWalden) 9 december 2015

Och DÄR fattade den lilla myndigheten som är jag beslut om att inte bara bevaka Donald Trump igen, utan även ägna hela orimlighetsrapporten vecka 50 åt just honom. Det är så akut orimligt (och roligt!) att hans tankebanor följer samma logik som South Park och The Simpsons: att Bill Gates är något slags chef för internet och att man kan gå ner i hans källare och liksom dra i spaken.

Trumpifieringen är naturligtvis både kuslig och farlig för hela mänskligheten men det skadar ju inte att det finns något att skratta åt medan den fria världen kantrar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.