Hoppa till innehåll

Österlenrestaurangen Vyn belönas med två Michelinstjärnor

Flera svenska restauranger uppmärksammades när Guide Michelin delade ut sina prestigefyllda stjärnor igår i Helsingfors.

Igår delade världens tyngsta krogguide ut stjärnor i Helsingfors och fyra nya svenska restauranger uppmärksammades. Stockholmskrogarna Celeste, Dashi och Seafood Gastro fick varsin stjärna, men Daniel Berlins restaurang Vyn imponerade extra stort. Vy slog upp portarna i höstas på Österlen och fick hela två stjärnor, vilket är mycket ovanligt. I en intervju med Cafés syskontidning King berättade Daniel om visionen med den nya restaurangen.

”Vyn är inte en restaurang där man bara slinker in. Alla gäster som besöker oss har gjort någon form av resa och många har sett fram emot besöket länge. Det kostar en hel del pengar, vilket en sådan här upplevelse måste få göra, men då ska det också vara värt de pengarna. För mig är det oerhört viktigt. Vi hade ett bord här i går där kvinnan i sällskapet nyligen hade förlorat sin make. Besöket på Vyn var hennes ljuspunkt i tillvaron, något som hon sett fram emot länge. Det finns något oerhört fint i det. För mig är det viktigt att aldrig ta våra gäster för givet.”

Göteborgskrogen 28+ tilldelades sin Michelinstjärna 1991 och får behålla den även i år, vilket gör den till den restaurang i Sverige som behållt sin stjärna absolut längst. Tommy Myllymäkis Aira fick sin andra stjärna 2023, en ranking som bibehålls även i år.

Svenska restauranger med stjärnor 2024

Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Vyn, Simrishamn (ny)
Vollmers, Malmö
Aira, Stockholm
Aloë, Älvsjö

En stjärna:

Signum, Mölnlycke
Koka, Göteborg
Project, Göteborg
Restaurang 28+, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Knystaforsen, Rydöbruk
Adam/Albin, Stockholm
Celeste, Stockholm (ny)
Dashi, Stockholm (ny)
Ekstedt, Stockholm
Etoile, Stockholm
Nour, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Seafood Gastro, Stockholm (ny)
Sushi Sho, Stockholm
Äng, Sibbarps socken
PM & Vänner, Växjö

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.