Annons
Annons

Övergiven 1800-talsgård i Stockholm till salu – för dig som älskar att renovera

Har du alltid drömt om en egen herrgård från 1800-talet? Nu kan drömmen bli sann, åtminstone om du är händig när det kommer till att renovera.

Nanna von Knorring

Björksättra herrgård är urtypen av ett spöklikt slott. Herrgårdens 18 rum har stått bortglömda och övergivna i flera år och här har flera filmer spelats in, den senaste i raden en av filmerna i Beck-serien.

Annons

Det var Huddinge kommun som fick herrgården i gåva från allmänna arvsfonden för sju år sedan, skriver Stockholm Direkt. Husets ägare hade inte haft några arvingar, men gåvan kom mot ett löfte om att herrgården skulle renoveras, bevaras och öppnas för allmänheten. Men så blev det inte. Renoveringen blev för dyr för kommunen och Björksättra gårds fönster spikades igen.

Gilla Cafe.se på Facebook

Nu har Huddinge kommun valt att sälja herrgården och utgångspriset ligger på 4 995 000 kronor.

Den som köper gården kommer att behöva renovera en hel del, men det går inte att göra vad som helst.

– Köparna kan renovera lite som de vill invändigt, men inte exteriört. Eftersom huset klassas som särskilt värdefullt av kulturhistoriska värden så finns varsamhetsbestämmelser.

Kort fattat innebär det att större förändringar på utsidan eller tillbyggnader kan vara svåra att få bygglov för. Rivningslov är inte heller aktuellt, om någon köpare endast skulle vara intresserad av det vackra läget vid sjön.

Björksättra herrgård byggdes i mitten av 1800-talet och tornet är en tillbyggnad som upprättades under 1890-talet. Den nuvarande portalen med överliggande balkong på framsidan av huset byggdes 1953. Gården ligger i Orlångens naturreservat intill sjön.

I huset finns 18 rum, nio kakelugnar i olika kulörer och utformningar samt ett tornrum.

Planlösningen och den fasta inredningen härstammar från 1890-talet.

Foto: Fastighetsbyrån Huddinge

Annons

Dela (204)
Tweeta

Annons


Laddar