Nu kan du bo i Pablo Escobars sommarhus – kolla in drömhotellet

Pablo Escobars sommarhus i Tulum, Mexiko har blivit lyxhotell med flådiga rum och exklusiv konst. Cafés Jens Stenberg besökte Casa Malca i våras.

Jens Stenberg  |  Publicerad 2017-07-04 14:00  |  Lästid: 3 minuter
Vyn från stranden vid Casa Malca. Foto: Jens Stenberg

Om du just har investerat 63 miljoner dollar i en palatsliknande colombiansk hacienda med privat flygplats, helikopterplatta, konstgjorda sjöar, sex olika pooler, inplanterade bestånd av elefanter, bufflar, lejon, noshörningar, gaseller, zebror, flodhästar, kameler och strutsar… vad mer behöver du då för att bli lycklig? Ett weekendställe i Mexiko, förstås!

1979 uppförde den colombianske kokainsmugglaren Pablo Escobar – en gång listad som världens sjunde rikaste man av Forbes – sitt djuriskt dekadenta hem Los Nápoles på en ofantlig landareal öster om Medellín. Han påstås dessutom ha ägt ett tjugotal hus och lägenheter inne i sin hemstad. Plus Casa Magna på stranden i Tulum – huset på bilden här ovan.

Enligt myten ska Escobar ha uppfört villan på drygt 2 000 kvadratmeter på 80-talet. Huruvida Casa Magna var ett sätt att tvätta knarkpengar på fastighetsmarknaden, eller om Pablo faktiskt någonsin semestrade här, råder det delade meningar om. Namnet, spanska för ”det rena huset”, verkar i vilket fall ha valts med viss ironisk glimt i ögat. Jag bodde här för exakt tio år sedan och hyrde då ett rum av ett amerikanskt yogaproffs som heter Melissa Perlman, som sedan dess sparkats ut och bryskt fråntagits huset av ”people you don’t mess with” enligt Melissa själv. Råkade passera stället igen under en strandpromenad. Det är numera ett lyxhotell med massor av dyr konst och har bytt namn från Casa Magna till Casa Malca. Storytellingen om Pablo Escobar håller de dock alltjämt fast vid.

Pablo Escobar föddes 1949 i Medellín, Colombia och dog 1993. Han ledde Medellínkartellen. Netflix tv-serie ”Narcos” handlar, bland annat, om hans liv.

Nu kan du också ta in på det nyligen renoverade och femstjärniga boutique-hotellet. En konsthandlare från New York – Lio Malca – har jobbat med de 24 rummen sedan 2012 och nu är det öppet. I hotellet finns, förutom konst av Basquiat och KAWS, en pool som kan lysas upp i olika färger, en strand som går ända in i rummen – och en fantastisk utsikt.

Smakar det så kostar det, såklart. De billigaste rummen går lös på runt 4 500 kronor natten.

Läs mer om Casa Malca och boka här.

Kolla in bilderna på lyxhotellet

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:17