Hoppa till innehåll

Pablo Escobars son om de 13 största felaktigheterna i Narcos

Olle Arnell

Historien om Pablo Escobar har hittills berättats i två säsongen av Narcos och snart har säsong 3 premiär. Men Escobars son, Sebastian Marroquin, är inte lika imponerad av serien – av flera olika skäl.

pablo-escobars-son

Netflix-serien Narcos har släppts i två säsonger och som Café skrev om tidigare är ytterligare två säsonger planerande, och den tredje säsongen har premiär på Netflix 1 september. Många är de som hyllar serien men det finns även en del saker som skaver.

Till exempel är många colombianer besvikna på att Pablo Escobar spelas av en brasiliansk skådespelare (Wagner Moura) och föredrar istället Narcos-föregångaren ”El patron del mal”, som också finns på Netflix, där produktionen såväl som huvudrollsinnehavaren (Andrés Parra) är colombiansk. Annan kritik som framförts är att det är amerikaner som berättar den colombianska nationens historia.

Mest förbannad är Pablo Escobars son, Sebastian Marroquin, som har skrivit en 28 punkter lång lista på påstådda fel i serien på sin Facebooksida. Och de här sakerna gäller endast för säsong 2.

– Första säsongen kommer jag inte ens nämna, för att inte tråka ut er med en ännu längre lista, skriver han i sitt Facebookinlägg.

Även om man ska ha i åtanke att det kan finnas incitament för Pablo Escobars son att ta honom i försvar är flera av sakerna han tar upp intressanta. Cafés Rodrigo Soto Diaz översatte de mest beklämmande felen som Escobars son påstår finnas i serien.

Spoiler alert!

De 13 mest beklämmande felen som Pablo Escobars son påstår finns i Narcos.

1. Carlos Henao var min morbror och han var inte inblandad i droghandeln, såsom han målas upp i serien. Tvärtom var han en hederlig, hårt jobbande, ärlig och ädel man. Och en bra far.

2. Min far höll inte på fotbollslaget Atlético Nacional, utan Independiente Medellín. Om manusförfattarna inte ens har koll på Pablos favoritlag, hur vågar man då berätta en historia som påstås vara sann? Är allt tillåtet?

3. La Quica blev arresterad den 24 september 1991 i New York, så under min fars flykt från La Catedral i juli 1992 var han redan häktad i USA för förfalskade dokument, sedan länge.

4. Limón jobbade för Roberto som var min fars äldre bror. Han jobbade för honom som chaufför i dryga 20 år och var alltså inte en obekant eller blev rekryterad i slutfasen som det porträtteras i serien.

5. Min far mördade aldrig personligen högsta chefen för sökpatrullen som i serien heter Carillo.

Sebastian-Marroquin
Pablo Escobar son, Sebastian Marroquin.

6. I slutet av sitt liv var min pappa helt ensam och inte omgiven av soldater som skyddade honom så som det målas upp i serien. I princip alla utom två (Angelito och Poplar) hade antingen överlämnat sig själva eller blivit mördade.

7. Efter att vi flydde från La Cathedral bodde vi inte i närheten av de palats och stora hus som det uppmålas i serien. Vi bodde i slummen, inte i mansions.

8. Pablo tvingade aldrig oss att bo med honom, avskärmade från den riktiga världen. Både han och min mor ville att vi skulle studera och ha ett annorlunda liv än deras.

9. Vi i familjen var bara med om skottlossning en gång och jag skriver utförligt om det i min bok. Det var inte alls så som det utspelas i serien.

10. Resan till Tyskland skedde inte på det sätt som det visas i serien. Min farmor reste aldrig någonstans med oss.

11. Min far misshandlade aldrig sina föräldrar, än mindre sin pappa Abel. Aldrig förekom det en konflikt eller diskussion av den kalibern.

12. Efter min pappas död blev min mamma kallad till ett möte med Calikartellen, där 40 av dåtidens största maffiabossar i Colombia fanns. De räddade mitt och min mammas liv och det var Miguel Rodriguez, inte Gilberto som var delaktig i det hela. Som en del av det blev vi fråntagna våra arvrättigheter, vilka de behöll som krigssumma. 

13. I serien säger min farmor till min mor att det var hon (min mor) som var den som förrådde min far, när det egentligen var min farmor och hennes barn som hade hemliga kontakter med Calikartellen.

Hela listan hittar du på spanska här.

Mer intressant läsning om Narcos!

Wagner Moura: ”Jag gick upp 18 kilo för att spela Pablo Escobar”

I huvudet på Pablo Escobars främste mördare – Café har träffat Popeye

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.