Tid för hållbarhet och en design som alltid håller måttet

Dockers är kanske mest kända för sina tidlösa chinos: design som håller måttet oavsett årstid eller trender. Till nästa år satsar företaget också på att vara helt och hållet hållbara i sin produktion. Men hur då?

Hållbarhet är på allas läppar. Dockers är ett av många klädföretag som kämpar med frågan, och till nästa år vill man ha en hundra procent hållbar tillverkning av sina plagg. Dels genom smarta kläd­kollektioner som sparar på jordens resurser, men också genom att lyfta fram ansvarstagande entreprenörskap. Innocent Mugenga leder podcasten Learnability, där han möter en mängd individer och experter i jakten på att lära sig mer. Tillsammans med Dockers producerar han tre specialavsnitt om entreprenör­skap under hösten. En annan expert på ämnet är Jonas Pelz som drivit mode­ och inredningsmeckat Grandpa i sjutton år. Café bad Innocent och Jonas ta fram tre tips i skärningspunkten mellan hållbarhet och entreprenörskap – med blicken riktad framåt.

Innocent Mugenga

1. Tekniken är vår vän
”Det pratas ofta om den teknologiska ut­ vecklingen som ett allmänt hot mot individen, organisationer och samhället. Men vi bör vi inte förbise de möjligheter som kan uppstå – som i boken More from less: The surprising story of how we learned to prosper using fewer resources — and what happens next, där vi får en inblick i hur samma teknologiska utveckling tillåter oss att sträva efter den komfort som vi alltid har gjort, men på ett sätt som kräver mindre resurser. Ju mer vi lär oss och anpassar oss som art, desto bättre kan vår inre och yttre ekologi fortsätta växa.”

2. Arbetet är den nya skolan
”Det är för mig uppenbart att årets hemma­jobb påskyndar rörelsen mot empatidrivet ledarskap. Ett ledarskap som bygger på tillit, motiverande nyfikenhet och som sätter individens resa i fokus. Med hjälp av digitala verktyg som förser ansvarig ledare med information kring sina medarbetares intressen, engagemang och lärande i vardagen, kan man på så sätt formge en digital samt fysisk miljö som stimulerar kontinuerlig självdriven utveckling. Vi anser att arbetet är den nya skolan – en plats för livslångt lärande och ständig utveckling.”

3. Lär av dina misstag
”I startup­världen handlar det mycket om att testa och iterera kvickt, då man oftast börjar med en massa antaganden som behöver vali­deras eller motbevisas. Då har man inte råd med att gå miste om hälften av möjligheterna till feedback, utan måste, hur det än går, ständigt lära sig av resultatet. Detta tanke­ sätt kan anammas av stora som mindre organisationer för att de ska bli mer anpassnings­ bara i dessa föränderliga tider. Det är från våra misstag som de mest bestående lärdomar kommer, eftersom detta oftast skapar starkare signaler i hjärnan som förknippas med händelsen.”

Jonas Pelz

1. Hållbart är tidlöst
”Fler och fler blir medvetna om storheten i att hitta en tidlös stil. Jag tycker själv att det är rätt väg att gå, både ur ett stil-­ och ett miljöperspektiv. Tidlöst men med egen tvist. Givetvis kommer second hand­-marknaden att explodera på ett positivt sätt. Att blanda nytt och gammalt har aldrig känts mer rätt.”

2. Översätt fysiskt till digitalt
”Vårt hjärta finns i den fysiska butiken och styrkan i att möta kunden med allt vad det innebär. Men online blir viktigare även för oss, och vi försöker översätta våra ledord – ser­ vice, inspiration och atmosfär – digitalt. Den fysiska butiken kommer att fortsätta spela en viktig roll men mer som en mötesplats och (ursäkta uttrycket) ´marknadsplats´.”

3. Klä på dig!
”Mitt tips är att klä sig bekvämt men så nor­malt som möjligt på hemmakontoret. Jag får inte något gjort i mysbyxor, det känns för ose­riöst. Det är först när du klätt på dig som arbetsdagen börjar.”

Dockers nya kollektion Water<Less

Dockers jobbar hårt på att bli hundra procent hållbara i sin klädtillverkning 2021. Till hösten introducerar man den limiterade kollektionen Water<Less – en modern tolkning av Dockers mest älskade chinos tillsammans med overshirts, jackor och t-shirts.

Dockers Crewneck sweatshirt, 699 kronor, dockers.com
Water<Less Utility Shirt, 899 kronor, dockers.com

Tillverkningstekniken

Water<Less sparar på vattenåtgången med fyrtio procent samt ger plaggen den perfekta finishen. Till hösten presenterar varumärket också en kollektion gjord helt i återvunnet material tillsammans med Repreve.

Miljontals plastprodukter slängs i vår natur varje år, Repreve är den med den mest tillförlitliga fibern gjord på dessa återvunna material och är fukt- och vattenavstötande. Dockers har sedan 2014 också ett partnerskap med Better Cotton Initiative (BCI), ett av världens ledande hållbarhetsprogram för bomull. BCI står för utbildning av personal inom vattenteknik och hållbarhet för omkring två miljarder bomullsodlare i 21 länder runt om i världen.

Läs mer om Dockers arbete och spana in hela kollektionen här!

Dela på Facebook
Tweeta