6 saker du inte visste om Janne Andersson

Allt om Sveriges förbundskaptens kärlek till korven, carbonaran och svensk pop.

1. Älskar (älskar!) korv

Ja, den här punkten är väl gränsfall om den ska vara med. Vid det här laget vet nog ett och annat fotbollsfan om förbundskaptenens förkärlek för en kokt i bröd. Under sina år som tränare i hemstaden Halmstad så brukade Janne och hans assistent Anders Smith ranka korvarna på de allsvenska arenorna (resultatet? Söderstadion etta, Örjans Vall tvåa).

I en intervju fick Janne reda ut vad som utgör en bra korv.

– Köttigheten är viktig, en kokt korv får inte kännas vattnig. Sedan ska det inte vara för mycket tillbehör. En tunn sträng ketchup och lika mycket senap räcker.

Café vill inte på något sätt antyda att rollen som förbundskapten har stigit honom åt huvudet, men när Janne häromåret ånyo fick prata om sin favoritmat så kunde man mellan raderna ana en mer storslagen livsstil nu för tiden.

– Ketchup, senap, rostad lök sedan kan man gärna ha lite gurkmajonnäs eller räksallad. Allt detta ska läggas i botten på brödet, och korven över sedan. Så man inte blir kladdig, ett litet trick faktiskt!, berättade Janne i radio.

”Räksallad, ja, varför inte?” Foto: Andreas Kock.

2. Alla hans syskon är chefer

På en tyst gata i Söndrum i Halmstad hittar man en vit brevlåda märkt ”Andersson”. Inte så uppseendeväckande i sig. Men i det vita tegelhuset har Gunni och Olle uppfostrat fem barn, däribland Sveriges förbundskapten. En ovanligt stor familj, men också en ovanligt framgångsrik sådan. Det är nämligen inte bara mellanbrorsan Jan som har kommit att bli chef – alla fem barn är chefer.

När en kvällstidning knackade på hos syskonen för att försöka undersöka vad det är i den Anderssonska genpoolen som gör att den dras mot chefsjobb så fick de kanske inget entydigt svar, men en fingervisning om vad för chefstyp Janne är från äldre brorsan Ulf.

– Janne har vinnarskalle, det har jag aldrig haft. Han är enbart resultatinriktad, och det är det som är hans framgång. Han är ju tokig, hemsk. Vi kan inte spela sällskapsspel utan att han får vinna, annars börjar han skrika och förstör hela kvällen. Jag har alltid varit lite mer lullig: ”Skit i det, det ordnar sig”. Han säger att han blivit bättre, men det vet jag inte.

En chef bland chefer. Foto: Andreas Kock.

3. Har gått i terapi för sin flygrädsla

För alla anhängare av Halmstadslaget var det en klassisk septemberkväll. Den lilla bollklubben hade åkt till Portugal för att möta det portugisiska storlaget från Lissabon. Trots motståndet så pangade fotbollslaget från Halmstad in 2-1 i den 88:e matchminuten och skickade ut portugiserna ur turneringen.

Janne Andersson, då assisterande tränare, hade trots triumfen en stor portion ångest. På vägen dit hade hans groende flygrädsla plötsligt accelererat och nästan fått honom att stanna hemma från den magiska kvällen. Han följde till slut med, men insåg att han skulle behöva gå i terapi.

– En av ungdomstränarna jobbade på F14 i Halmstad som hade en kollega som var terapeut och jobbade som Viggen-pilot. Han jobbade jag med terapisamtal på olika sätt. Och en pensionerad pilot från Ängelholm som hade en kurs som man kunde gå. Mina syskon flyger inte alls, inte gärna i alla fall, så hade jag inte gått i terapi så hade jag inte kunnat ta jobbet som förbundskapten, berättade Janne för Café.

4. Idoliserar sin gympalärare

Ibland kan en gympalärare betyda mycket. När Janne Andersson har fått frågan om förebilder inom ledarskap så har han haft svårt att nämna något namn. Ja, förutom ”Bengan” då. Den legendariske handbollsförbundskaptenen ”Bengan” Johansson var nämligen Jannes idrottslärare i början av 70-talet, och Janne växte upp några hundra meter från Johanssons hus i villområdet Söndrum i Halmstad.

– Janne var mycket idrottsintresserad. Han gillade framför allt att spela fotboll och höll i bollen lite väl länge ibland. Han ville ha den själv, berättade ”Bengan” för Sportbladet för några år sedan.

Det är faktiskt inte Jannes enda koppling till ”Bengan Boys”. Han spelade även tillsammans med Ola Lindgren i division fem i början av 1980-talet där Janne Andersson bombade in mål.

– Janne hade en otrolig vilja och energi men var en extremt dålig förlorare. En tävlingsmänniska helt enkelt, berättade Lindgren till en kvällstidning.

5. Lyssnar inte på musik (eller?)

När Jonas Dahlqvist träffade Janne för Cafés räkning innan VM så avslöjade Janne att han inte lyssnar på musik. Alls.

Du måste väl ha någon form av musiksmak, eller favoritartist?

– Nej. Jag tar inte in det. Ingenting. Det får inte plats. Det är samma sak med konst och teater. Det bara studsar bort. Det måste ha med hjärnhalvorna att göra, jag har mycket mer av den ena halvan.

Allvarligt Janne, alla människor har en favoritlåt.

– Inte jag. Det var trevligt när den där We are the Champions spelades när vi vann SM-guld.

Lite grävande i arkiven avslöjar dock att detta inte är helt sant. När Janne fortfarande basade i Norrköping så fick han i uppdrag av klubbens fans att plocka fram sina favoritlåtar. Spellistan ”Jannes favoriter” innehåller som förväntat en ordentlig dos 1980-tal och inkluderar ett gäng svenska artister som han känner privat.

Foto: Andreas Kock.

6. Äter carbonara varje dag

Trygghet och ordning och reda verkar vara viktigt för Sveriges förbundskapten. Både i hans yrkesliv och i privatlivet. I en intervju med Café inför VM 2018 avslöjade Janne att hans matvanor är spektakulära.

– Carbonara är min favorit. Otroligt gott är det. Alltid till lunch.

Vadå alltid?

– När jag är i Italien så äter jag alltid pasta carbonara till lunch.

Varje resa?

– Varje dag.

Du vet att det finns annan god pasta där också? Vongole och bolognese och puttanesca och …

– Det är carbonara som gäller.

Säkra källor kan även meddela att Janne åt carbonara till lunch (och middag) varje dag under VM 2018. Ett vinnande koncept, verkar det som.


När svenska fotbollslandslaget laddar inför sommarens stora mästerskap söker nu förbundskapten Janne Andersson spelarnas look-a-likes till ett hemmalandslag. De nya stjärnorna kommer att utföra landslagets arbetsuppgifter på hemmaplan, så att Jannes landslag kan fokusera på att spela mästerskapsfotboll på bortaplan.

Ansök här https://www.svenskaspel.se/triss/hemmalandslaget för snart presenterar Janne Andersson truppen!

Hur ska du göra för att klä dig som Janne Andersson? Café ger triss i tips

För att likna Janne behöver du gå hem i stugorna. Här kommer tre goda klädråd:

1. Den enkla stilen. Folkligheten lyser klarast. Här krävs en garderob som tål väder, vind och en ketchupfläck. Fotbollens svar på vår kända stadsepidemiolog. Ibland bara blir det en stil, beroende på vad som är längst upp på klädhyllan.

2. En portion lugn. Inte många människor tvingas dagligen med stor portion lugn, självsäkerhet och respekt presentera trupputtagningar, fronta presskonferenser och coacha mästerskapsmatcher under inte bara 90 minuter utan även under tilläggstiden – vilket avspeglas i klädstilen.

3. Rörligt och vädertåligt. Janne Andersson springer ofta fram till sidlinjen. Då krävs lediga kläder och en fukt- och vattenavstötande jacka, gärna med logga från någon av landslagets sponsorer.

Dela på Facebook
Tweeta