Stjärnadvokaten går hårt mot GW – anklagas för att göra sig själv till ett medium

I sitt nya tv-program tar sig Leif GW Persson an fallet med Linda Chen. Nu kritiserar sambons advokat, Peter Althin, programmet.

Henrik Högström  |  Publicerad 2017-04-21 14:44  |  Lästid: 2 minuter

Advokaten Peter Althin (t.h) är kritiskt mot Leif GW Perssons slutsatser i TV-rutan. Bilden från Pirate Bay-rättegången. Bild: IBL

I nya serien GW:s mord får den folkkäre kriminologen gå igenom sex brott som han fördjupar sig i. I premiären handlar det om Linda Chens försvinnande 2009. Linda anmäldes försvunnen från hemmet i Falun av sin sambo en vecka innan de skulle gifta sig. Hon påträffades död av samme sambo i skogen flera veckor senare under märkliga omständigheter.

Polisen fattade misstankar mot sambon som också åtalades misstänkt för mord, alternativt dråp, alternativt vållande till annans död. Mannen friades från de misstankarna men fälldes för brott mot griftefriden. Det vill säga att domstolen ansåg det bevisat att han flyttat kroppen.

Peter Althin, Advokat och före detta riksdagsman för Kristdemokraterna. Bild: IBL

I GW:s mord lanserar programledaren en teori om vad som kan ha hänt innan Linda Chens död. Ett scenario där paret börjat bråka under en bilfärd. Bråket eskalerar till våld och slutar med Linda Chens död.

Under rättegången i Falun försvarades sambon av advokaten Peter Althin. Och advokaten reagerar starkt på innehållet i ”GW:s mord”, i en debattartikel i Magasinet Paragraf.

Althin inleder med att konstatera att mordmisstankarna föll eftersom polis och åklagare inte kunde visa att Linda Chen över huvudtaget mördats, när det skulle ha skett, eller hur det hade gått till.

I första avsnittet av GW:s mord handlade det om Linda Chengs försvinnande och död. Bild: TV 4

I en debattartikel med rubriken ”Leif GW gör sig själv till medium, polis, åklagare och domare” vänder sig Althin mot att GW pekar ut en man som har friats av en enig tingsrätt.

”Han (GW) gör en längre utläggning om att den utpekade mannen och hans sambo, som senare hittas död, har åkt bil och blivit osams, vilket inte på något sätt är bevisat. Sedan ska de ha stigit ur bilen på en plats som Leif GW känner vibrationer på. Vilket inte heller är bevisat. Där ska mannen ha slagit till sin sambo som börjat skrika, vilket inte är bevisat. För att sedan strypa henne för att hon ska bli tyst. Vilket inte heller är bevisat, eller ens antytt i utredningen” skriver han i Magasinet Paragraf. 

Dessutom har varken polis, åklagare eller anhöriga fått kommentera de teser som presenteras, fortsätter Peter Althin.

”Syftet med hela programmet är uppenbart att peka ut en frikänd person som mördare. Hur kunde TV4 gå med på det? Det finns en fara med att ett sånt här program frammanar rena pöbelfasoner”, skriver Peter Althin.

Leif GW Persson har inte tagit del av Althins inlägg.

– Jag har inte läst det så jag har inga kommentarer.

GW:s mord sänds i TV4 på tisdagar och finns även på TV4 Play.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar