Hoppa till innehåll

Petter Stordalen: ”Fuck it om jag dricker 25 eller 30 enheter i veckan”

Petter Stordalen

Norska hotellmagnaten om kärleken till Sverige, kulturskapande karisma och att kröka varje dag.

Din nya bok Apollometoden handlar om att hantera motgångar och vända dem till något positivt. Hur jobbig var pandemin för dig? 

”I första delen av krisen förlorade jag mycket pengar, men egentligen spelar det ingen roll hur mycket pengar du har på kontot. Det som var brutalt var att vi för första gången i historien var tvingade att säga upp och permittera anställda – totalt 8 000 människor. Det var en overklig situation, och jag fick stänga hotell. När krisen startade hade jag Ving, Sveriges största resebolag, Hurtigruten och över 200 hotell…”

Sämsta industrierna under en pandemi. 

”100 procent! Vi var ett epicenter för helvete. Men vi kliver ur krisen på ett positivt sätt.”

Hur går affärerna nu? 

”Vi har tagit tillbaka alla som vi permitterade. Vi är inte helt tillbaka, men euforin och glädjen är tillbaka.”

Du har sagt att det du är en svensk i en norsk kropp. Vad menar du med det? 

”Det är många saker med det svenska samhället som jag värdesätter högt. Som Sveriges hållning i pandemin. Sverige fick mycket kritik, men när historien ska skrivas om fem, tio år så gjorde kanske Sverige det som blir nya modellen vid en pandemi – för vad är den långsiktiga kostnaden att hålla en hel generation unga människor i lockdown i nästan två år?” 

Har du fler exempel? 

”Jag har gjort business i Sverige i över 25 år. Sverige är kanske det sista landet i världen där ett handslag fortfarande är ett handslag. Det är ordning och reda här, långsiktigt med den fina kombinationen av industritänk och entreprenörskap. Många av de svenska bolagen har ju blivit världens största på sitt område.”

Petter Stordalen 
Född:
29 november 1962 i Porsgrunn, Norge.
Bakgrund: Började redan som 10-åring att jobba i sin pappas livsmedelsaffär. Stordalens framåtanda gjorde
att han som 24-åring utsågs till köpcentrumchef för Norges största köpcentrum. Sedan dess har affärerna –
och företagsförvärven – rullat på. Idag äger han bland annat Nordens största hotellkedja Nordic Choice och
resebolaget Ving. Stordalen är god för flera miljarder och är en av Norges rikaste människor.
Aktuell: Med nya boken Apollometoden: Sju strategier som fungerar i kris (Bazar Förlag).
Foto: Szigetvary Zsolt

Norska serien Exit har blivit en succé i både Norge och Sverige. Vad tycker du om serien?

”Producenten satt utanför rummet vi sitter i nu när du kom in.”

Nu driver du?

”Nej, det är sant! Han bor ofta här och har frågat mig flera gånger om de kan spela in på våra hotell. Jag har sagt: ’Det är bra, men jag kan inte associeras med serien’. Den är jävligt bra gjord och kul, men den representerar inte miljön jag jobbar i. Det är fiktion.”

Är det?

”Galningar finns i alla yrkesgrupper. Om folk beter sig så och är en del av en yrkesgrupp vet alla vilka dem är. Jag har varit i de här miljöerna i 30 år och det är motsatsen. Det är superseriösa, hårt arbetande människor och väldigt lite party.”

Är karisma något medfött eller går det att lära sig att bli, eller ja, uppfattas som, karismatisk? 

”Jag tänker att du blir som miljön du är i. Om du kommer in på huvudkontoret på Nordic Choice så hade du tänkt att det är jävligt många karismatiska människor där. Det bästa är exemplet är Adele.”

På vilket sätt? 

”Adele har bott på topphotell i hela världen. Vid ett tillfälle sitter jag på Waldorf Astoria i Amsterdam. Jag visste inte vem Adele var, men vi satt borden bredvid varandra och börjar prata. Hon berättade att hon var på turné och jag frågade vad hon tyckte om hotellet, hon sa att hongillade det. Då frågade jag vilket som är det bästa hotellet hon bott på. Det var väldigt enkelt, sa hon, det var ett hotell i Oslo. Hon hade bott på The Thief, och berättade att hon kunde namnet på tre människor på hotellet varav en är Dominique. Han ser ut som en ung Bob Marley och är sinnessjukt charmig. Hon hade aldrig upplevt maken till trevligare människor.”

”Du Adele, det där är mitt hotell.” 

”Precis vad jag sa, men hon trodde inte på mig. När hon spelade på Telenor Arena i Oslo hade hon öppnat genom att säga att hon älskade staden och tackade personalen med namn på The Thief.”

”Jag har ett basutbud på 10 till 20 skinnjackor och så har jag skinnjackor som jag har ett kul förhållande till som bara hänger där.” Foto: Julie Pike

Peter Siepen, kändissveriges mest vältränade 59-åring, sneglar eventuellt avundsjukt på din kropp. Du är i väldigt god form för din ålder. Vad är hemligheten?

”Jag har inga hemligheter. Det är bara en sak: jag har ryggskott nu, jag var på gymmet imorse klockan sex.”

Man ser dig ofta i olika skinnjackor. Hur många äger du?

”Jag har många. Jag älskar skinnjackor!”

100? 200?

”Nej! Jag har ett basutbud på 10 till 20 skinnjackor och så har jag skinnjackor som jag har ett kul förhållande till som bara hänger där.”

Så, disciplin?

”Disciplin! Jag gör det. 70–80 procent av min träning är mest för det mentala. Jag får ordning på mina tankar och det känns som att jag får ett försprång på andra. Sen går det att göra de flesta styrkeövningar på ett hotellrum, du behöver inte betala 1 000 spänn för ett Sats-kort. Sen paddlar, cyklar och löper jag också.”

Vad är det märkligaste ryktet du hört om dig själv? 

”Att jag är bög och att jag tar massa droger, för jag har massa energi. Det första låter jag leva för jag kommenterar aldrig min sexualitet, men det dödas av naturliga orsaker för att jag varit gift eller varit i en relation med en kvinna. ”

Drogerna då? 

”Jag har aldrig testat droger i hela mitt liv, men dricker jag alkohol? Ja, varje dag. I Norges motsvarighet till Dagens Industri har de en sommarintervju och en fast fråga är hur många enheter alkohol man dricker i veckan. Alla svarar två, fyra, som mest sju. Jag svarade 30. Jag tar en öl varje dag och två glas vin till maten. Det blir 21 enheter. Sen är det lite extra på fredag och lördag och extra på sommaren och när jag är på semester så dricker jag till lunch. Så jag tänkte: fuck it om det är 25 eller 30. Jag ger lite fan i vad andra tycker om mig.” 

Transparens är din grej. 

”100 procent. Transparens och tillit.”

Du är känd för dina entréer. Vilken är din mest spektakulära entré du gjort? 

”En grej gör jag aldrig igen: Jag skulle göra Houdinis Water torture cell-trick, den finns på Youtube. Så jag köper tanken från Vegas och tränar varje dag på att hålla andan. Jag var tvungen att klara det i drygt fyra minuter och det hade du kunnat göra också – men du måste träna i tre månader. Varje morgon åkte jag till ett lager i Oslo där jag hade den där jävla tanken, och så sänkte jag mig själv upp och ner. På generalrepetitionen gick det perfekt, men när jag skulle göra det inför 3 500 människor fick jag kraftigt pulspåslag och fick inte ner pulsen. Till slut tänkte jag ’fuck, jag kan inte hänga längre, jag måste ner i vattnet’. Jag strulade till det med handbojorna precis innan jag sänktes ner.”

Vad hände sen? 

”En fridykare hade lärt mig att du alltid klarar 30 till 40 sekunder längre än du tror – och det stämde. Jag var upp och ner i vattnet i tre minuter och 23 sekunder och folk i salen skrek.”

Kunde det gått illa på riktigt? 

”Det fanns ju en slägga att slå sönder tanken om det gick åt helvete. Men Norges svar på Simon Cowell, Jan Fredrik Karlsen, sa: ’Fan heller! Han ska vara i den där tanken till han är helt stilla – då tar vi ut honom’.”

Intervjun publicerades först på Cafés syskonsajt Kingmagazine.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.