Hoppa till innehåll

Poppels lanserar väldigt göteborgskt öl bryggt på bönor

Bryggeriet Poppels experimenterar med en udda råvara när nytillskottet Bean Me Up nu når butikshyllorna.

Nu lanseras det första ölet i Sverige bryggt på åkerböna. Bakom den otippade satsningen står hantverksbryggeriet Poppels Bryggeri i Jonsered, i samarbete med Viking Malt. Ölet, en New England IPA har göteborgskt nog fått namnet ”Bean Me Up”. Daniel Granath, bryggmästare på Poppels, berättar om bakgrunden till denna nya IPA.

”Som bryggare är det i någon mån naturligt att hela tiden experimentera med nya tekniker och råvaror. Men det är inte så vanligt att vi får tag på en råvara som kan användas för att ersätta eller komplettera ölets basingredienser, i det här fallet malt. Så det har varit en spännande utmaning. Vi ser många fördelar med åkerbönan som råvara, och förhoppningsvis är det möjligt att skala upp användningen inom bryggeribranschen.”

Skaffa dig någon som ser på dig på samma sätt som Daniel Granath ser på sina råvaror.

Även om detta är första gången just ett öl bryggs på åkerböna i Sverige har man tidigare använt proteinkällan i bland annat ost, yoghurt och glass.

Bean Me Up finns nu på Systembolaget och har produktnummer 30706.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.