Populära mikrobryggeriet öppnar designrestaurang i Göteborg med ölfokus

Dugges restaurang i Göteborg

Mikrobryggeri, stjärnkock och prisbelönt designer gör gemensam sak när Dugges öppnar bar.

Robin Åberg | Foto: Dugges  |  Publicerad 2021-02-01 14:44  |  Lästid: 3 minuter

Göteborgsbördiga mikrobryggeriet Dugges har sen de grundandes 2005 gjort sig kända för sin iögonfallande design och experimentlusta. Nu har de tagit med sig sitt beprövade koncept in i den nya ölbaren Pils, uppkallad efter deras lager med samma namn.

Som namnet antyder ligger fokus på öl och främst från den egna produktionen. Men Pils är inte bara för ölentusiaster. Bland Pils tio taps och enorma mängder flasköl återfinns flera av Dugges brygder som balanserar på gränsen mellan öl och nåt annat (vansinne? genialitet?). Eller vad säg som denna?

Dugges grundare Mikael Dugge Engström har länge närt drömmen om att öppna en egen ölbar och när bryggarkollegorna Omnipollo blev tvungna att stänga ner sin restaurang i stadsdelen Linné i Göteborg fick Dugges frågan om att ta över.

– Sedan vi startade bryggeriet 2005 har vi drömt om att öppna ett eget ställe. När vi fick möjligheten att ta över Omnipollos gamla lokaler så kändes det som en självklarhet att satsa, säger Tomas Halberstad, Brand Manager för Dugges.

Det är inte bara namnet som är taget från Dugges Pils, även inredningen är inspirerad av lagern. För att förverkliga detta tog Dugges hjälp av den prisbelönta inrednings- och möbeldesignern Staffan Holm.

– Konceptet med att inspireras av Dugges ölsorter till restauranger är intressant och spännande men samtidigt utmanande. Med tanke på att det i det här fallet handlade om Dugges Pils fanns det bilder av en ölstuga i bakhuvudet, men kombinerat med den betydligt sobrare känslan hos en vinbar. Tillsammans med Pils färgstarka grafiska profil växte en vision om färger och material fram, säger Staffan Holm.

LÄS OCKSÅ: Då öppnar hajpade BBQ-haket Brisket & Friends restaurang i Göteborg

Resultatet blev en bar där mindre detaljer som de insprängda ölflaskorna i baren till de låga sittplatserna skapar en avslappnad stämning som bjuder in till långsittning. På klassiskt ölhak-manér omfamnas alltsammans av grön bröstpanel som binder samman lokalen och signalerar att det här är ett ölcafé för 20-talet. Vilket 20-tal? Det glada 2020-talet såklart. (Håll ut, snart kommer det!).

Förutom ett brett urval av öl på både flaska och tapp bjuder Pils även på en meny framtagen av Gustaf Trädgårdh, som bland annat vunnit årets kock 2010. Menyn sägs bygga på ett skandinaviskt koncept samtidigt som den utmanar vad som ryms under den etiketten. Vad som särskilt sticker ut med menyn är de generösa priserna. Samtliga rätter ligger runt 75 kr styck vilket underlättar för plånboken vid längre sittningar.

Pils är Dugges första bar men kan mycket väl få sällskap i framtiden.

– Vi drömmer om att få starta en surölsbar baserad på vår mango-, passionsfrukts- och persikosuris Tropic Thunder. Tänk palmer, frukt och lampor! Numera gör vi ju inte heller bara öl så en liten hål-i-väggen-ginbar med ölcocktails hade också varit kul. Givetvis med vår egen gin, säger Tomas Halberstad.

Vi får hålla ögonen öppna helt enkelt. Just nu nöjer vi oss med Pils på Plantagegatan 3 i Göteborg.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-02-01 15:42