Svindyra designermasker har blivit jättepopulära – se de allra onödigaste

Bella Hadid med ansiktsmask och 3 frilagda ansiktsmasker

Vill du ha en riktigt snitsig ansiktsmask får du punga ut hela skatteåterbäringen.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2020-04-09 14:12  |  Lästid: 2 minuter

Samtidigt som restauranger bommar igen, personal varslas och permitteras och Boeing-flygplan pensioneras på diverse lufthamnar i Sverige är det andra branscher som blommar. Inte bara gäller det toalettpappertillverkare och Netflix – även branschen för ansiktsmasker florerar då efterfrågan efter skydden ökat något oerhört efter att coronaviruset växlade upp och blev till en pandemi.

Men är de verkligen så pass effektiva att det är värt de klandrande blickarna på tunnelbanan som bärande av en tunn (och en mycket osexigare) Bane-mask för med sig? Enligt smittskyddsexperten Johan Giesecke, rådgivare åt WHO och tidigare stadsepidemiolog, är det spontana svaret nej. Det eftersom de inte hindrar bäraren från att smittas då munskydden inte sluter tätt.

– Alla länder i Europa vidtar just nu en massa åtgärder som det inte finns någon som helst vetenskaplig grund för, säger Giesecke till TT.

Inte helt ovanligt är det att se kändisar iklädda ansiktsmasker belåtet titta in i kameran som de just räddat världen.

Men inte hindrar det människor att beställa hem papperskonstruktionerna. Ännu mindre stoppar det designerfantasterna – eller vilka som i folkmun kallas ”hypebeasts” – att investera i lyxmasker av olika slag. Varför? Ja, varför inte.

Som svar på bristen av ansiktsmasker på sjukhus runtom i världen har flera modemärken börjat använda sina befintliga tillverkningskapaciteter för att fylla tomrummet. Men ansiktsmaskerna på streetwearhemsidor som Grailed och StockX är inte av samma kaliber. Nej, här hittar du istället ansiktsmasker från designermärken som Bape, Supreme och Anti Social Club för hundratals- om inte tusentals kronor. Enligt Grailed har den dagliga sökvolymen för skydden dubblat (högst tryck var det dagen då den amerikanska basketligan NBA gick ut med att de skulle lägga säsongen på is och Tom Hanks testades positivt för COVID-19). Och på StockX kan du köpa en mask från märket Off-White för 3 700 kronor – Hoppla!

Café fascineras av vad folk väljer att lägga sina pengar på och listar därför några av de mest onödiga designer-ansiktsmasker som finns att köpa ute på marknaden:

1. Anti Social Club – 1 450 kronor


2. Supreme – 2 100 kronor


3. Off-White – 2 840 kronor


4. Off-White – 3 700 kronor


5. BAPE – 3 700 kronor

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-04-09 14:12