Hoppa till innehåll

Provlagning: Momofuku

Bilden är borttagen

Känner ni till David Chang och hans krogimperium Momofuku i New York? Om inte så är han i alla fall en relativt ung, amerikansk kock med koreanskt påbrå som försökte starta en genuin japansk ramen-restaurang för ett par år sedan. När denna satsning inte funkade så sa han skitsamma och började istället laga exakt sådan … Continued

Bilden är borttagen

Känner ni till David Chang och hans krogimperium Momofuku i New York? Om inte så är han i alla fall en relativt ung, amerikansk kock med koreanskt påbrå som försökte starta en genuin japansk ramen-restaurang för ett par år sedan. När denna satsning inte funkade så sa han skitsamma och började istället laga exakt sådan sorts mat som han själv gillar – så att han åtminstone kunde gå under med flaggan i topp. Resultatet blev en underlig hybrid mellan klassiskt amerikanskt, japanskt och koreanskt käk. Lagad med franska tekniker, lite molekylära småtrix och serverad i en opretentiös, nästan snabbmatsaktig miljö. Idag äger han fyra krogar och fyra bagerier i New York, ger ut fina mattidningen Lucky Peach och har skrivit två kokböcker. Det är alltså dessa båda kokböcker planerar jag att försöka provlaga mig igenom i vinter – med start i helgen. Detta, om ni undrar, på grund av främst tre orsaker:

1. Jag tycker exakt allt i böckerna ser sjukt gott ut.
2. Jag är svindålig på japansk/koreansk mat och vill lära mig mer.
3. Nåt måste man ju göra.

P.S På fantastiska Råkultur i Stockholm serverar de ett par Momofuku-inspirerade fläskrätter. Grymt goda. Ät.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.