Rädda världen genom smart shopping – vi ger dig våra bästa tips på hur du fyndar vintage

cafevik  |  Publicerad 2014-08-19 16:32  |  Lästid: 2 minuter
vintage

Spar på jordens resurser – köp second hand! I veckan infaller Overshoot day, alltså dagen då vi  har förbrukat så pass mycket av jordens resurser som vi har råd att göra på hela året. Vi bad därför vår modechef Daniel Lindström ge sina bästa tips på hur du fyndar vintageplagg.

Modeintresserad? Här hittar du allt om höstmode 2014!

* * *

1. Välj rätt plagg

– Leta efter plagg med en historia! En vanlig tröja kan du lika gärna köpa på H&M. Jag kollar hellre efter gamla sportjackor med patchar på, där man kan ana att någon har burit dem. Jag kan även tipsa om att köpa skinnjackor second hand, de är alltid snyggare än nya. Ofta är de också tidlösa i designen.

2. Var noggrann

– Först och främst, gå igenom plaggen noggrant, till exempel fodret i en kavaj. Det kan vara fel på plaggen du köper– de har ju burits och slitits av minst en person tidigare.

3. Håll koll på dina rättigheter

– Ta reda på vad som gäller med bytesrätt och liknande. Kan man få pengarna tillbaka? Det kan vara lurigt, särskilt när du handlar av privatpersoner på sidor som Blocket och Tradera.

4. Fräscha upp plaggen

– Jag skulle rekommendera att du kemtvättar plaggen när du har köpt dem. Det finns ofta något lite dammigt i second hand-plagg, då är det trevligt med en ny doft. En del plagg kan även behöva restaureras. Det kanske är en väska som är snygg men har trasigt innerfoder, eller ett par skor som behöver sulas om. Ha med det i budgeten!

5. Våga stilkrocka

– Vintage-plagg krockar ofta med nyare plagg – men låt inte det avskräcka dig. En vintage-jacka till ett par nya jeans kan vara jättesnyggt. Försök att hitta kontraster i materialet – har du köpt ett par smala jeans, bär en större överdel till.

Berättat för Jonatan Loxdal

* * *

Mer mode:

Tidlös streetlook: 10 baseballjackor som ger dig rätta retrovibbarna

Satsa på sneakers – 9 praktiska par skor som är helt rätt i höst!

Höstmodet är på plats! Här är modechefens favoriter bland modenyheterna

Gör dig redo för hösten – 3 tydliga jeanstrender (och var du ska hitta rätt inspiration till stilarna)

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 13:31