Hoppa till innehåll

Robyn har gjort världens 20:e bästa låt – enligt Rolling Stone

Robyns skivaBody Talk och en bild på Robyn själv som sjunger
Robin Åberg

För första gången på 17 år har musikmagasinet Rolling Stone uppdaterat sin lista ”The 500 Greatest Songs of All Time”. Topp 20 inleds med Robyns största hit.

Det går inte att tävla i musik brukar det heta. Inte heller går det att säga att en låt är den objektivt sett bästa som någonsin gjorts. Ändå fortsätter båda fenomenen att inträffa och tur är väl det, för vad skulle vi annars ha att rasa över?

Nu har den gamla musikblaskan Rolling Stone Magazine uppdaterat sin alltid lika omdebatterade lista tidernas 500 bästa låtar. Något missvisande då listan precis som förut har en stark amerikansk prägel – Kjell Höglunds Genesarets Sjö är till exempel inte med.

På tal om gubbrock är det en genre som fått lämna rum för de senaste 20 årens radiodominerande genrer R&B och hip-hop. Mer än hälften av låtarna, 254 stycken, var inte med på den förra listan från 2004 och en tredjedel av topp 100 består av nya låtar.

Två svenska låtar tar sig in på listan: Abbas Dancing Queen på plats 286 och Robyns Dancing On My Own på plats 20! Robyn och producenten Patrik Bergers gråtdansklassiker är även den nyaste låten att ta sig in på topp 20.

Listan tas fram genom en omröstning där utvalda kritiker, branschfolk och musiker får rösta. Tillsammans kom de fram till att Aretha Franklins Respect är världens bästa låt (respekt). Den följs av Public Enemys Fight the Power och Sam Cookes A Change Is Gonna Come.

När nu hela listan finns publicerad är det bara att börja diskutera. Platsar till exempel Smells Like Teen Spirit på topp 10? Är det ens Nirvanas bästa låt? För att inte tala om Strawberry Fields Forever

Världens 20 bästa låtar enligt Rolling Stone:

20. Robyn – Dancing on My Own
19. John Lennon – Imagine
18. Prince and the Revolution – Purple Rain
17. Queen – Bohemian Rhapsody
16. Beyoncé feat. Jay-Z – Crazy in Love
15. The Beatles – I Want to Hold Your Hand
14. The Kinks – Waterloo Sunset
13. The Rolling Stones – Gimme Shelter
12. Stevie Wonder – Superstition
11. The Beach Boys – God Only Knows
10. Outkast – Hey Ya!
9. Fleetwood Mac – Dreams
8. Missy Elliott – Get Ur Freak On
7. The Beatles – Strawberry Fields Forever
6. Marvin Gaye – What’s Going On
5. Nirvana – Smells Like Teen Spirit
4. Bob Dylan – Like a Rolling Stone
3. Sam Cooke – A Change Is Gonna Come
2. Public Enemy – Fight the Power
1. Aretha Franklin – Respect

Hela listan går att spana in på Rolling Stones hemsida.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.