Hoppa till innehåll

”En prisvärd rökbomb” – så smakar senaste whiskyn från Lagavulin

Går du igång på rökig skotsk whisky av exklusiv kaliber? Grattis, då finns fortfarande en höjdare kvar ute på hyllan. Cafés Andreas Grube har provsmakat.

Islaydestilleriet Lagavulin är ju en av den rökiga whiskyns främsta fanbärare, och en av de som jag också tycker hanterar stilen bäst. Rökighet är inte helt lätt, det krävs en skicklig och varsam hand för att lyckas få fram en intressant balans när röknivåerna är höga.

I december släpptes Lagavulin Distillers Edition 2017 i Systembolagets småpartisortiment, och för den som gillar stilen finns det faktiskt fortfarande ett gäng flaskor kvar ute på hyllorna.

Årets distillers edition har först lagrats länge på bourbonfat, för att sedan få sin så kallade ”finish” på Pedro Ximenez-sherryfat (en både söt och kryddig form av sherry), och jag tycker att det är ett lysande val för en rökbomb av den här typen.

Rökigheten är det som slår igenom mest, i både doft och smak. Men här finns också mjuka vaniljtoner från faten, torkad tropisk frukt, kanel, rostade hasselnötter, mörk choklad och apelsinskal. Eftersmaken är rejält lång, och lämnar även efter sig en lätt känsla av havssalt i munnen.

Klart intressant och välgjord single malt tycker jag, och dessutom väldigt prisvärd med tanke på den kvalitet man faktiskt får i glaset. Passa på!

Lagavulin Distillers Edition 2017 (nr 40121, 819 kr) finns i Systembolagets beställningssortiment.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.