Hoppa till innehåll

Så smakar världens bästa single malt-whisky Ardbeg Uigeadail

”Ardbeg Uigeadail” har utsetts till både världens bästa single malt och världens bästa rökiga whisky. Vi har smakat den!

I dagarna utsågs Ardbeg till Årets destilleri i den prestigefulla internationella whiskytävlingen International Whisky Competition (IWC), och samtidigt utsågs också destilleriets whisky Ardbeg Uigeadail till både Bästa single malt och Bästa rökiga whisky.

Jag har smakat den och hade en skvätt kvar hemma som jag kunde gå tillbaka till och testa nu igen. Och jodå, gillar man rökig whisky är Uigeadail onekligen en tungviktare. Snacka om käftsmäll och rökbomb!

Ardbeg Uigeadail
Ardbeg Uigeadail utsågs till både Bästa single malt och Bästa rökiga whisky.

Till att börja med är alkoholen hyfsat hög (54,2 procent) vilket ger en rejält rivig framtoning. Doften är duktigt rökig, med nyanser av tjära och falnad brasa, men också med nyanser av russin, torkade fikon och kanel, toppat med ett uns havssälta och lite tång.

Smaken är ett kraftprov av rang, och dricker man det helt ren är det som att gommen nästan domnar av alkohol och toner av tobak, tjära, lakrits, mörkrostat kaffe, brandrök och lite läder. I eftersmaken skiner små försiktiga nyanser av citruszest och mynta igenom med någon slags kombination av fräschör och bitterhet.

Trots kraften lyckas Uigeadail, imponerande nog, ändå hålla balansen hela vägen från första sniff till sista bortdöende eftersmak. Samtidigt tycker jag absolut att det här är en whisky som bäst njuts med två tre droppar rumstempererat vatten och sippas i små försiktiga klunkar.

Ardbeg Uigeadail (nr 10407) finns att köpa på Systembolaget för 709 kr.

Mer om whisky från Café!

Whisky med vatten, is eller rent? Så gör det skillnad

Så gör du eget whiskysmör – perfekt till en grillad köttbit

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.