Memesen som skänkt oss mest glädje (och skratt) 2019

Memes

Allt från den kollektiva Baby Yoda-sötdöden till Joakim Lamottes avskedsinlägg.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2019-12-19 10:03  |  Lästid: 4 minuter

För det mesta kan internet beskrivas vara en kloakbrunn av narcissism och det absolut värsta mänskligheten har att erbjuda. Detta tar sig inte minst uttryck genom influencers som klipper in sig själva i staden Paris, oändligt många internettroll (och humorister) samt allt innehåll på Katerina Janouch twitterprofil.

Men ibland letar sig små strimmor av ljus i form av så kallade ”memes” – alltså internetfenomen – in sig i den mörka cyberrymden, vilka neutraliserar fientliga sinnelag och för ihop oss bara för en liten liten stund. Vare sig det handlar om politiska memes eller sådana om populärkultur erbjuder de en slags inblick i vad som faktiskt gör oss alla glada.

I och med att året snart lider mot sitt slut är det därför viktigt att hylla det gångna årets bästa memes för att välkomna 2020 med gott lynne.

1. Dejtingexperten Mohammad i SVT:s Första dejten

För den som kanske har missat kopierade SVT engelska Channel 4:s dejtingprogram First Dates och översatte det till en tämligen stelare svensk version under 2017. Inga riktigt kryddiga höjdpunkter fanns dock att finna i programmet tills i oktober i år då den självutnämnde dejtingexperten Mohammad Arvan från Göteborg med buller och bång gjorde inträde.

Inte bara fäste han ett snöre runt sin vänstra arm i syfte att tjejer kunde rycka i det och på så sätt få ”napp” – han frågade även sin dejt om hon hade talfel när hon råkade säga ordet ”dejtingkonsult” fel.

Resten är, som det heter, historia och går att se nedan:

2. Joakim Lamotte tar farväl på Facebook

När Swish-journalisten Joakim Lamotte skulle besöka stadsdelen Kronogården i Trollhättan skrev han ett långt Facebook-inlägg om att han skrivit ett tidsinställt avskedsbrev om han inte kom därifrån med livet i behåll. Detta var kanske ett av 10-talets kanske töntigaste statusuppdateringar, men även ämne för mustiga twitterhärmningar.

3. Fyre-festivalens Andy King

I början av året släpptes den uppmärksammade dokumentären Fyre: The Greatest Party That Never Happened på Netflix och gav insikt i vilket omfattande bedrägeri den – på pappret – superlyxiga och exklusiva festivalen Fyre Festival egentligen handlade om. Syftet kanske var att skina ljus på hur ond arrangören Billy McFarland var. Men den som stal showen var istället medarbetaren Andy King som sade att han var beredd på att suga av tullchefen för att få vatten levererat till festivalgästerna.

Och med Andy Kings korta prata formades den – memen:

4. Alex Schulman och Samir Badrans bråk (vilket även genererade en låt)

I februari utspelade sig ett bråk mellan Alex Schulman och Samir Badran efter att Alex Schulman påstått att Samir väldigt motvilligt gått med på att ta en selfie med hans dotter på restaurangen Brillo – vilket han senare nämner i ett segment med poddkollegan Sigge Eklund i Alex och Sigges podcast. Samir Badran hävdar i sin tur att han varit supertrevlig och besvarar kritiken med en raplåt och musikvideo i kör med Anis Don Demina som i den blåser rökringar i slow motion.

5. Tv-serien Chernobyl

Med släppet av en av årets bästa serier, Chernobyl, tillkommer även potenta memes:

6. Stockholms finansborgarråd sjunger ABBA i försök att inkassera OS till Sverige

När Sverige äntligen kommit nära att få vara värd för OS 2026 träder Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr upp på scenen i Schweiziska Lausanne i ett försök att övertyga IOK:s jury. Detta i form av att ta ton och sjunga några rader ur ABBAs Dancing Queen, vilket hon senare motiverade vara för att visa att svenskar inte bara är stela – utan kan ha kul.

Om detta var anledningen till att vinter-OS istället gick till Italien står oklart. Men det är trots allt en meme av mer smärtsam kaliber som går till historien.

7. Den besvärliga chipsskålen på SD:s uppesittarkväll

När det kommer ut att Sverigedemokraten Peter Lundgren sexuellt antastat en partikollega blir han av någon anledning inbjuden till en uppesittarkväll med Jimmie Åkesson. Här ackompanjerades samtalet av en absurd skål snacks som var lika besvärligt som själva samtalet. En modern klassiker.

8. Stormningen av Area 51

Det var i juni som ett Facebook-inlägg om att storma den hemliga amerikanska militärbasen Area 51 besvarades av flera miljoner människor. När själva stormningen skulle ske var det ynka 75 människor som närvarade varav ingen försökte sig på något slags stormande. Men det genererade åtminstone minnesvärda memes.

9. Datoranimerade Star Wars-karaktären Baby Yoda gör entré och folk har aldrig sett något sötare

Så fort folk fick en glimt av den 50-åriga The Child (internetkodnamn: Baby Yoda) i Star Wars-serien Mandalorian blev folk galna. Den otroligt gulliga rymdvarelsen blev direkt en internetmeme och kanske även den som ersätter roliga bilder och videor på samtliga andra söta djur. Vi menar… kolla på honom!

View this post on Instagram

jag och pappa i bilen

A post shared by Meme Lord Jeki (@meme_lord_jeki) on

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-12-19 10:08