Hoppa till innehåll

Så blev Schwarzeneggers kralliga kropp nytt Hollywood-ideal

Arnold Schwarzenegger posar liggandes i kalsonger.

Café minns ögonblicken som blev popkulturhistoria. Den här gången: Arnold Schwarzeneggers överdimensionerade biceps blir nytt ideal på vita duken.

En rippad Ryan Gosling i Barbie, en bitig Jonathan Majors i Creed III och en krallig Jake Gyllenhaal i Road House. Det råder inte direkt brist på deffade manskroppar på bioduken 2023. Ursprunget till det uppumpade filmkroppsidealet – som återaktualiserats i kölvattnet av Marvels superhjältesuccéer – kan, med lite god vilja, härledas till 80-talets testosteronstinna actionsuccéer och det så kallade ”hard bodies”-idealet.

Redan i semidokumentären Pumping Iron från 1977, om rivaliteten mellan kroppsbyggarna Lou Ferrigno och Arnold Schwarzenegger, anade man vart det barkade. Bodybuilding blev plötsligt en del av mainstreamkulturen och affischnamn som Schwarzenegger framställdes som ett förkroppsligande av den amerikanska drömmen.

Med hypermaskulinitet, vinnarmentalitet och ett par överdimensionerade biceps sätter man sina egna gränser. Filmer som Terminator, Conan, Rovdjuret och Rambo bidrog till att göra 1980-talet till en guldperiod för högoktanig amerikansk action, och rippade muskelberg som Schwartzenegger, Stallone, Van Damme och Lundgren blev Hollywoods Belgian Blue-skulpterade kassakor. Plötsligt var det kroppen, snarare än dialogen, som drev handlingen framåt. 

Foto: Getty Images

80-talets machoideal på vita duken var i mångt och mycket en produkt av Reagan-eran. Den hårdnackade republikanska presidenten, som vann stort över den sittande presidenten Jimmy Carter i valet 1980, förespråkade en konfrontativ och kommunistkritisk politik, med stora skattesänkningar och generösa tillskott till militärbudgeten efter ett 70-tal präglat av nederlag. 

80-talets kralliga actionhjältar blev den perfekta metaforen för den nya politiska riktningen, där huvudkaraktärerna, likt Reagan, satte hårt mot hårt utan en tanke på att kompromissa och inte sällan fick stå upp mot ett överbyråkratiskt samhälle. Att Reagan gärna lyfte fram Rambo som en av sina favoritfilmer fungerade om inte annat som en spik i den populärpolitiska kistan. Eller som Sylvester Stallone skämtsamt konstaterade, när parallellen mellan Reagan-eran och det deffade actionhjälte-idealet senare drogs: ”Amerika har återvänt till gymmet.”

Dokumentärserien ”Arnold” finns att streama på Netflix nu. I oktober släpps självhjälpsboken ”Be Useful”, skriven av Schwarzenegger själv. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.