Hoppa till innehåll

Så blir nya Bio Rio – ny ägare och nytt restaurangkoncept

Bio Rio i Hornstull.
Joakim Almén

Bli ett med biostolen med ett grillspett i bröd och ett kallt glas rött.

Anrika biografen Rio i Hornstull är känd som en av Stockholms mysigaste biografer. Att biografen byggdes redan på 1940-talet, när den var en del av de så kallade RI-teatrarna som byggdes längs spårvägslinjerna under den tiden, bidrar såklart till myskänslan. Dessutom har restaurang- och bardelen varit en mycket trevlig del av helhetsupplevelsen i Bio Rio.

Med en ny ägare och ett nytt restaurangkoncept ska Bio Rio bli, om möjligt, ännu trevligare. Biografen har fått en ny ägare i form av produktionsbolaget Diktator och man har återställt den klassiska original-neonskylten från 1943. Regissören Tim Erem, grundare av produktionsbolaget Diktator och en av de nya ägarna, har en tydlig inspirationskälla bakom nya Rio.

”En av inspirationerna för mig är Braindead Studios i Los Angeles. De har lyckats få 20-åringar att köa till klassiker från 1940-talet. Det är stökigt och punkigt, de blandar nya och gamla filmer, konserter och fester. Det är alltid kul att gå dit, det är mer än en bio. Vi beskriver vårt nya kök som ’slarvig finmat vi själva vill äta’, och det är en rätt bra beskrivning för hur vi vill att hela verksamheten på Bio Rio ska vara”, säger Tim Erem. 

Nya ägaren Tim Erem. Foto: Bio Rio

Bakom det nya restaurangkonceptet RiRi, döpt efter den gamla RI-biografen som låg vid Nytorget mellan 1909 och 1961, står kökschefen Elias Kvarning som bland annat jobbat på Fäviken och Ett Hem. Köket beskrivs som slarvig finmat från Sydeuropa tillagad över öppen eld med tillgängliga viner. Tanken är att du ska kunna nypa ett spett i bröd och ett glas rött och bli ett med i biostolen.

”Nästan allt som serveras kommer att grillas över öppen eld. Precis som övrig verksamhet ska det vara lyxigt, slarvigt och avslappnat”, säger Tim Erem.

Bio Rio kommer att ändras varsamt, med hänsyn till originalinredningen. Ambitionen är att skapa barhäng i foajén. Några av de bakre raderna i salongen kommer att bli liggsäten, inspirerat av premiumbiograferna i Los Angeles och de klassiska 40–50 tals biograferna i Europa. Dit kan man även beställa med sig mat och dryck. 

Nya Bio Rio är redan öppen för biobesökare, medan den nya restaurangen planerar att öppnas 20 oktober. Biografen ligger på Hornstulls Strand 3 i Stockholm.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.