Så blir nya Riche Fenix på Södermalm – restaurangchefen svarar

En bild på ett hus och en logotyp

Krogklassikern Riche expanderar till Södermalm med nya Riche Fenix på Götgatan 40. Café kontaktade Matilda Jackson för att ta reda på vad vi kan förvänta oss.

Robin Åberg  |  Publicerad 2022-05-30 18:58  |  Lästid: 2 minuter

När Café listade Sveriges mest tidlösa krogklassiker hade 129-åringen Riche en självklar plats på listan. Med ett ständigt topputbud av dryck, mat och kultur har krogen blivit ett favorithak för såväl kulturelit som vanligt folk. Nu står det klart att Svenska Brasserier, som bland annat driver Riche, knoppar av sig till Södermalm.

Den nya restaurangen kommer ligga på Götgatan 40 och namnet är taget av lokalens tidigare verksamheter. Sedan början av 1800-talet huserade Apoteket Fenix på adressen och från 80-talet fanns Fenix bar och restaurang i lokalerna. Riche Fenix blir alltså den tredje gången Götgatans fenix återuppstår.

Riche Fenix kommer drivas av Matilda Jackson, nuvarande restaurangchef på Riche och Teatergrillen. Som dotter till PG Nilsson, grundare av Svenska Brasserier, är Matilda uppvuxen i Stockholms restaurangvärld. Förra året var hon med och startade Riche Pelago, Riche tillfälliga sommarkrog på Djurgården. Riche Fenix blir Matildas första egna koncept med en permanent adress. Kökschef blir William Carlström, tidigare Chef de Partie på AIRA, och innan det Kong Hans Kælder, Punk Royale, Operakällaren och Främmat.

Café kontaktade Matilda för att ta reda på mer om vad vi kan förvänta oss av Riche Fenix.

Foto: Christopher Hunt

Vad skiljer Riche Fenix mot Riche?

– Riche Fenix är som en lillasyster till Riche som ändå står på egna ben. Menyn kommer vara annorlunda, likaså inredningen. Sen är det ju så att vi som tar fram Riche Fenix nästintill bor på Riche idag, så vi har ju känslan med oss.

Vad är den känslan?

– Den bygger mycket på kvalitén i allt från råvarorna och drycken till musiken och lädret som sofforna är klädda i. Den stora skillnaden är att Riche Fenix kommer vara mer bar än matsal, det avspeglas även i menyn.

Vad kommer finnas på menyn?

– Barmat. Maten ska gå att äta om man står och vara väldigt god.

Pommes?

– Pommes har absolut en plats men det kan även vara sånt som ostron. Man kommer kunna äta sig mätt.

Målgrupp?

– Alla som vill att ett krogbesök ska vara mer än mat och dryck, som vill åt en känsla och lockas av en plats där kultur är viktigt.

Vad för typer av kultur blir det?

– Livemusik, Dj:s, konst. Allt möjligt egentligen. Det ska kännas levande.

Beskriv Riche Fenix med tre meningar.

– En härlig spontan atmosfär där kulturen har en självklar plats. Det ska kännas enkelt att komma hit och göra det man har lust med den dagen. Avslappnat, men med den stabila grunden från Riche.

Riche Fenix
Adress: Götgatan 40
Storlek på lokal: 200 kvm
Kapacitet (antal gäster): 50 sittplatser samt bar
Öppningsdatum: Hösten 2022

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-05-30 18:58