Hoppa till innehåll

Så mycket tränade Valter Skarsgård inför rollen som Börje Salming

Valter Skarsgård fotograferad mot en tegelvägg och Valter Skarsgård som Börje Salming i en tv-serie.
Joakim Almén

Receptet för Börje Salmings granithårda kropp har gått via extremt intensiva gympass för Valter Skarsgård. Så pass intensiva att han bröt ihop inför sin personliga tränare.

Valter Skarsgård spelar Börje Salming i den mycket emotsedda tv-seriedramatiseringen om den älskade norrländske hockeylegendarens innehållsrika liv. Söndag 19 november har Börje – The Journey of a Legend premiär på TV3 och Viaplay. I en uttömmande intervju med Café berättar nu Skarsgårdsklanens nya Hollywood-hopp om den hårda träningen och enformiga kostschemat han var tvungen att underkasta sig för att bygga Salmings stenhårda hockeykropp.

En underkastelse som inte direkt blev lättare av att Valter innan inspelningarna knappast kan anklagas för att ha varit en gymråtta.

”När vi började träna kunde jag inte göra en squat med 40 kilo på ryggen. Vi slutade på 117 kilo tror jag, även om det inte var den sortens träning jag körde. Jag skulle vara smal, även om det var mycket fokus på benen för hockeyn. Träningen hjälpte mig att hitta den där grejen i mig själv som gör att jag nu kan pressa mig ännu mer än vad jag kan föreställa mig”, säger Valter Skarsgård till Café.

Foto: Viaplay

Utöver gympumpandet stod även hockeyträning på schemat. En stor utmaning för en person som nästan aldrig tidigare stått på skridskor, än mindre hanterat klubba och puck. Men det var gymträningen som var tuffast. Så pass intensiv att den framkallade riktigt starka känslor.

”För att bli den som Börje var på isen behöver man gråta på gymmet. Vilket jag gjorde några gånger. En gång under träningen med min PT kom det en våg av känslor som sköljde över mig. Jag bröt ihop. All ångest kom upp. Det var inte den tyngsta träningen jag körde, men det var så intensivt. Jag behövde andas och kände att jag inte fick någon luft, och så får man panik men fortsätter och då kommer alla känslorna ut i stället.”

Foto: Viaplay

Även om du själv inte tränar har du koll på att protein är den kostmässiga nyckeln för att lägga på sig muskelmassa snabbt. Så även för Valter Skarsgård, som förmodligen inte vill äta kyckling och ris på ett bra tag igen.

”Jag åt samma matlådor i två år. Jag var så fruktansvärt trött på kyckling och ris. Det finns personer som inte kan äta samma mat två dagar i rad. Jag har aldrig haft problem med det. Det är klart att det finns smartare sätt att göra det här än vad jag gjorde. Det här var för att göra det så enkelt som möjligt för mig. Men det fanns en period då jag inte ville höra mikron plinga en enda gång till.”

Tv-serien ”Börje – The Journey of a Legend” har premiär på TV3 och Viaplay söndag 19 november.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.