Skip to content

Så gör du stjärnkockens enkla och goda snaps till midsommar

Jens Stenberg

Stjärnkocken Mathias Dahlgrens avslöjar hemligheten bakom sin egen hemgjorda – och fantastiskt goda – pepparrotssnaps.

Här har du det superenkla receptet som passar lika bra till midsommar som på julbordet:

Pepparrotssnaps

1. Häll så mycket brännvin du vill krydda i en stor glasburk med lock. (Mathias Dahlgren nämnde inget specifikt märke, men vi rekommenderar Brännvin Special eller liknande.)

2. Skär en hyggligt stor bit pepparrot i centimeterstora bitar.

3. Lägg pepparroten på en kökshandduk och vik ihop handduken till en ”påse”. Det funkar också bra att lägga pepparroten i ett vitt kaffefilter.

4. Stoppa ner ”handdukspåsen”/kaffefiltret med pepparrot i glasburkens öppning så att den/det hänger ner i burken – men INTE vidrör vodkan. Stäng locket så att ”påsen”/kaffefiltret kläms fast och inte ramlar ner i spriten. Detta är viktigt: spriten ska alltså smaksättas enbart genom pepparrotens aromer – och tro oss, det räcker!

5. Låt stå i tre dygn. (Det är tiden som burken är försluten ihop med pepparroten som främst påverkar smaken, inte mängden pepparrot.)

6. Skål! (Om du tycker att snapsen blir för smakstark – tillsätt bara mer brännvin.)

Dahlgren
Mathias Dahlgren på Matbaren i Stockholm.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.