Annons
Annons

Så gjorde vi en av årets bästa tidskrifter

Vid lunchtid på torsdagen offentliggjordes att Café kan få det prestigefyllda priset Året tidskrift av Sveriges Tidskrifter. Cafés chefredaktör Jonas Terning är glad och stolt över nomineringen.

Jonas Terning

jonas

Cafés chefredaktör Jonas Terning och senaste omslaget med Håkan Hellström.

Skrytsam början, men vi måste ändå börja där. Med skrytet. För att sen ta oss vidare: I slutet på oktober är det återigen dags för tidskriftsbranschen att hylla årets bästa, och Café har återigen nominerats. Den här gången till priset som årets tidskrift. Nomineringen löd: ”Café visar att män kan hålla två tankar i huvudet samtidigt: Snygga gångkläder och prisbelönt utrikesjournalistik. Med omslag som lockar till bläddring och reportage som lockar till läsning är det ett varumärke som levererar vad som utlovas och sticker ut i tidningshyllan”.

Annons

En stor sak i en liten värld, men då det är den vi på redaktionen och våra frilansande medarbetare lägger all vår tid på är det värt att uppmärksamma.

Och även om det ligger tidskrift i ordet, tror jag att det faktum att vi tagit det Café står för – modet, populärkulturen, reportagen, humorn – vidare är det som ligger bakom detta. För vi har nått nya människor, och fortsatt nå våra gamla. Som sen hittat tillbaka hit. Till grunden. En välgjord tidskrift fylld med kvalitet och humor, inspiration och information, värme och – ibland – vrede.

Det ligger ett enormt arbete bakom tidningen, och att plocka russinen ur det senaste tidskriftsåret – över 1 000 sidor! –  är inte lätt. Men det finns några jobb jag är extra stolt över, och som visar på hur mycket tid vi lägger ner på våra produktioner.

 

  • Senaste månadens (#7) intervju med Håkan Hellström där Café var en av fyra utvalda medier som fick prata med Sveriges just nu största artist (Skavlan, Spotify och – så klart – Göteborgsposten var de övriga). Ett ärligt samtal mellan Sveriges just nu största artist Håkan Hellström, och en i mitt tycke otroligt underskattad stilist, Fredrik Wikingsson.

Läs intervjun med Håkan Hellström här!

  • Vår modeplåtning i Palermo som publicerades i Café #7. Vi ville hylla de bästa svenska modeskaparna och Siciliens lokala… affärsliv ville inte göra det lätt för oss. Men allt går att lösa med en faktura. Efter ett riktigt hästjobb av Cafés Emine Sander och fotografen Andreas Kock fick vi ihop det vi ville ha – det bästa svenska modet just nu, i en minst sagt oväntad gatumiljö.
  • Andrev Waldens porträtt på Alex Schulman i #7 där Waldens underfundiga formuleringar och oväntade tankegångar, blandat med ett bokstavligen naket möte i Schulmans bastu, gav oss årets mest underhållande läsning.

Läs porträttet på Alex Schulman här!

  • Vårt reportage i #9 där vi på nära håll fick ta del av Europas största flyktingkris i modern tid. Journalisten Göran Engström reste tillsammans med Anders Hanson (för övrigt utsedd till Årets fotograf 2016) i flyktingarnas spår och följde tre familjers öden, från drömmarna i Makedonien till maktlösheten i Tyskland.

Läs reportaget om flyktingkrisen här!

  • Mötet med Game of thrones-stjärnan Kristofter Hivju i #4 på restaurang Riche i Stockholm där han – efter att ha beställt in hejdlöst mycket hummer, ostron och vin – förklarade att han gärna var med, och dessutom hade en bra lokal för fotograferingen. Ett par sms senare, och hans konstnärsvän bjöd in till sin ateljé utanför Oslo. Resultatet? Årets bästa Café-omslag, signerat fotografen Björn Terring.

Läs intervjun med Kristofer Hivju här!

De som sliter med detta i det dagliga är Cafés redaktion: Modechef och creative director Daniel Lindström, nöjesredaktör, fördomspoddare och idékläckare extraordinaire Emil Persson, moderedaktör och superstylist Emine Sander, art director och det lugnaste du kan ha i en storm Olof Helldin, formgivare (och framförallt formgeni) Tobias Ivarsson, digitala – och otroligt drivna – redaktören Markus Thunberg, och vår andre digitala redaktör tillika projektledare för all things live Olle Arnell.

Vi på redaktionen är otroligt glada över denna nominering, och otroligt glada över er som läser Café. Tillsammans – redaktionen och ni som läser – gör vi Café till i mitt tycke Sveriges bästa tidskrift. Och vi gör det bra.

Här kan du läsa mer om priset och de övriga nominerade.

Annons

Dela (460)
TweetaLaddar