Så gör du Emil Årengs otroliga glöggdrink Lutendrank

Emil Åreng med cocktailen Lutendrank

Emil Åreng lär dig blanda julens mest omständliga cocktail.

Emil Årengs blogg.
Emil Åreng  |  Publicerad 2020-12-18 11:29  |  Lästid: < 1 minut

Detta är en glöggcocktail för dig med mycket tid över. Inte för att det är en särskilt svår drink att göra, utan för att du verkligen måste ge dig själv hän projektet för att lyckas. Och tro mig, det kommer att vara värt det.

Lutendrank

Du behöver: 

Årengs glögg:

  • 1 flaska rött vin
  • 100 ml konjak
  • 10 g kanelstång
  • 3 kryddnejlikor
  • 3 stjärnanis
  • apelsinzest från 1 apelsin
  • en halv vaniljstång
  • 20 g strösocker

Klarifiering:

  • 1 l röd mjölk
  • 3 dl citronjuice
  • 700 ml Årengs glögg   

Picklad ingefära-­skum:

  • 1 l sockerlag
  • 3 nypor picklad ingefära
  • 2 barskedar ingefärsspad
  • 2 st äggvitor
  • grädd­sifon

Gör så här:

Årengs glögg: Blanda och värm upp samtliga ingredienser och låt stå i några dagar.

Klarifiering: Värm upp mjölken, addera sedan citronjuicen. Vätskan ska skära sig och se grötliknande ut. När du nått detta resultat adderar du glöggen. Häng upp en silduk och häll i vätskan. Samla först vätskan som rinner igenom och lägg sedan i silduken igen. Upprepa tills det rinner en klarrosa glögg genom sil­duken. Picklad ingefära-skum: Häll ner alla ingredienser i en blender och mixa. Smaka av så att du får till en tydlig hetta. Sila av genom en finsil. Häll ner den blendade vätskan i en gräddsifon, addera äggvitan och skaka om. Addera sedan två patroner, skaka igen och kolla så att skummet sitter där det ska.

Servering: Häll upp den klarifierade glöggen i ett glas med is och toppa med ingefärsskum. 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-12-18 11:30